Publicerad den 1 kommentar

Vilken typ av skruvdragare behöver jag?

Att det behövs minst en skruvdragare i varje verktygsarsenal är en självklarhet, inte helt orimligt är det att ha minst en av varje sort. Men står man för att köpa sin första kan det vara en god idé att reda ut begreppen och välja en som täcker primära behov för att eventuellt komplettera senare.

Borrskruvdragare

Den ”vanliga” skruvdragaren skulle jag kalla den. Den utgör ofta grunden i de flestas verktygsuppsättningar. Ofta används den till att sätta upp hyllor, borra för plugg och skruva i skruv. En av lite bättre kvalitet duger gott åt att större byggen med allt vad det innebär i skruvväg, vare sig det är en hundkoja, utedass eller nytt bostadshus. Iom med sin storlek är den även väl anpassad till att borra i trä eller tunnare metallskivor, ska det borras i grövre stålplåt rekommenderas en riktig borrmaskin.

Något jag själv blev förvånad över är förmågan att blanda kakelbruk. Jag använde en murarhink och en murbruksblandare som fästes direkt i chucken som en vanlig borr. Den svagaste länken i kedjan var jag själv som kämpade för att hålla emot kraften. Min borrskruvdragare har ett vridmoment på ca 50 Nm.

Läs mer om vilka större borrskruvdragare jag rekommenderar här.

Liten borrskruvdragare

Förutom att vara mindre i storleken särskiljer sig dom ofta genom att batteriet sitter inuti handtaget. Dessa mindre borrskruvdragare passar perfekt för montering eller lättare gängformande skruvning. Även enklare borrning i trä och plast fungerar fint. Enligt mig är det perfekt med en mindre borrskruvdragare vid mitt hobbybord.

Slagskruvdragare

En slagskruvdragare skiljer sig från en borrskruvdragare iom att den han slag funktion. Trots att dom generellt har mycket högre moment än en borrskruvdragare så gör dess konstruktion så att du inte behöver ta upp all kraft i handen, då den ”slår” fram rotationen. Kombinationen med högt moment, tänk 200 Nm och uppåt, samt att du kan tillgodose dig det momentet utan att behöva hålla emot gör den perfekt för att dra stora och långa träskruvar, eller tunga bultar. Detta har gjort den extra populär bland snickare som ofta drar ”tunga” skruvar. Det gör det inte heller sämre att dom ofta är kompaktare än vanliga borrskruvdragare.

Oftast så levereras dessa maskiner med 1/4″ bits fäste men finns också med 1/2″ koppling för att använda med hylsor. Se till att välja den du behöver.

En nackdel som inte är att underskatta är att själva slag funktionen medför oljud så hörselkåpor rekommenderas.

 

Kommentarer är stängda.