Publicerad den

7 Tips för bättre användning av din skruvdragare

Vare sig du använder en vanlig skruvdragare eller en miniskrivdragare finns det några tips för att få ut det mesta av sin skruvdragare

 1. Använd hastighetsväljaren. En bra skruvdragare har två hastighetslägen, ca 500 varv/min och ca 1700 varv/min. Ska du göra tyngre jobb som exempelvis blanda murbruk så rekommenderas att köra på den långsammare inställningen för att få högre vridmoment och därmed slita mindre på motorn. Ska du däremot skruva skruvar är hastighet viktigt för att jobbet ska fortskrida snabbt, samtidigt som moment räcker och blir över på den snabba växeln.
 2. Använd momentinställningen. Beroende på hur trögt material du skruvar i kan det vara en god ide att justera momentinställningen så att skruvdragare slår av när den uppnått ett visst moment. Om du te x sätter upp gipsskivor och ska skruva väldigt många skruvar underlättar det om du inte själv måste tajma när du ska släppa av, utan istället ställer in skruvdragaren på rätt moment så att den själv slår av när hel skruven är inne. Om du inte ställer in momentet finns risken att du tappar fokus efter några hundra skruv och gör träet ”gängpaj” vilket är samma som att skruvens funktion blir värdelös. Inte för att jag inte tror att du har koll på läget men det kan vara skönt att bra dra skruv efter skruv och låta tankarna vandra…
 3. Köp rätt skruvdragare. Den bästa upplevelsen får du om du köper rätt kvalitet och typ till jobbet du ska göra. Vet du med dig att du bara kommer att sätta upp några tavlor i lägenheten så duger en billigare modell för under tusenlappen. Tyvärr så rekommenderar vi inte billigare modeller än så. Undertecknad brände motorn efter mindre än ett år i studentkorridoren på den gamla goda tiden. Ja jag ångrar mitt snåla val!
  Läs mer om olika typer av skruvdragare här.
 4. Var inte rädd att plocka upp borren. Vet du att du ska borra i betong eller väldigt många hål, så gör du inte bara dig själv utan även din kära skruvdragare en tjänst om du hämtar den nätdrivna borren eller borrhammaren. Låt din älskling vila i sin systainer för en gångs skull.
 5. Ladda batterierna på rätt sätt. Idag har alla vettiga borrskruvdragare lithiumjon batterier vilket gör att det inte kräver mer än 1-2h för att ladda fullt. Låt dom inte sitta i längre än onödigt. Din granne kanske påpekar att dagens smarta laddare slår av och underhållsladdar osv, vissa kanske gör det men vissa gör inte det. Nej, plocka ur batterierna när dom är färdigladdade om du vill vara säker på att maxa deras kapacitet.
  Ett självklart tips är ju att se till att ha minst två batterier så att det ena kan laddas när det andra används.
 6. Används rätt sorts bits och av bra kvalitet. Det finns bitssatser på b*ltema för väldigt få pengar, men nej du kommer inte bli lycklig av 100pcs för 49kr… Håll dig till korven. Du kommer inte heller känna den fulla kraften av din nya bosch eller makita. Eller, du kanske kommer göra det dom första 20 skruven och sedan kommer saker börja bli konstiga, skruvningen känns skev och du slinter på skruven och gör ett fult jack i din nya fina dörr osv. Håll dig till bra bits, du har inte köpt en bra skruvdragare för att komplettera med fula, billiga och dåliga bits.
 7. Håll koll på dina saker. Det känns nästan löjligt att nämna men allt för få verkar känna till fördelen i att ha ordning bland sina verktyg och inte minst bland sina skruv/borr-relaterade sådana. Ha alla dina borrar, skruvar och tillbehör på samma ställe så att det är enkelt att använda dom.

Läs mer om vilken skruvdragare som ger mest för pengarna här.

Vilken är den bästa skruvdragaren?

Det finns nästan lika många svar på vilken som är det bästa skruvdragaren som det finns människor. En stor del handlar om tycke och smak, men vi har rekommenderat två stycken i den vanliga storleken och två stycken mindre och smidiga maskiner

Hur mycket ska man lägga på en skruvdragare?

Ofta får man tyvärr inte mer än vad man betalar för, men vi gör vårat bästa för att man i alla fall inte ska betala något i onödan utan få så bra skruvdragare som möjligt för pengarna. För runt 1000-lappen får du ett bra set av Bosch 12V, sedan kan det bära iväg till flera tusen kronor.

Hur länge håller en skruvdragare?

En skruvdragare av bra kvalitet håller väldigt länge. Många snickare jag pratat med har erfarenheten att skruvdragaren ofta tyvärr blir stulen innan den går sönder. På skruvdragare med bra kvalitet är det ofta batteriet som ger upp först då verktygstillverkarna inte kan påverka cellkemin.