Publicerad den

Bygga trädäck guide – Allt du behöver veta inför sommarens roligaste projekt

trädäck3.jpg

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Proffsmagasinet.se och byggmax

När våren närmar sig är det många som känner behovet av att bygga trädäck, eller kanske utöka det befintliga. Bygga trädäck är något av det mest tacksamma och roligaste projektet en husägare kan göra.

Att bygga trädäck skapar en ny miljö precis i anslutning till ditt hus, för sommarens trevligheter. Trädäcket blir det naturliga hemmet åt grillen och utemöblerna.

Det är inte särskilt svårt att bygga trädäck, faktum är att trädäck är det projekt som flest personer utan erfarenhet ger sig på, och lyckas väldigt bra. En viktig komponent är att ha bra verktyg såsom cirkelsåg och skruvdragare.

Men som med alla projekt finns det några saker som är bra att tänka på innan man sätter igång. Lite planering i början kan betala sig bra i slutändan.

Tänk igenom användningen av ditt trädäck

Har ni en grill eller utemöbler idag? Hur används dessa och hur går ni från huset till dessa? Helst ska trädäcket byggas i anslutning till en altandörr eller liknande så att det blir en naturlig väg från te x köket till grillen.

Vart ligger solen? I Sverige vill vi ta vara på alla soltimmar vi kan få på eftermiddagen. Bygg trädäcket i antingen syd, väst eller sydvästläge. Allra bäst är det såklart om det går att bygga trädäcket så stort att det går att anpassa sig efter hur solen rör sig under dagen.

Trädäck1.jpg

Oplanerad användning?

I dagsläget kanske du bara tycker dig behöva utrymme för den befintliga grillen och kanske ett bord med några stolar. Försök se några år framåt, om du är en person som lockas av att bygga trädäck är risken stor att du gillar att göra projekt och det kanske kommer fler idéer allt eftersom.

När trädäcket väl är klart kan det kännas så självklart att det behövs ett vindskydd, en murad grill eller en jacuzzi på trädäcket. Då är det bra att ha planerat för detta och skapat plats.

Te x en jacuzzi väger väldigt mycket och kräver bättre stöd. En snygg lösning som gör att man slipper tänka på hållfastheten på trädäcket för jacuzzins tyngd är att ställa jacuzzin på marken och bygga trädäcket runt om. På så sätt ser jacuzzi snyggt inbyggd ut.

Vad behövs för att bygga ett trädäck?

Det finns fyra huvudkategorier som behövs planeras innan man sätter igång och alla är minst lika viktiga att planera innan bygget påbörjas.

  1. Grund
  2. Stomme
  3. Brädor
  4. Verktyg och utrustning

1. Grund för att bygga trädäck

Beroende på vilken typ av underlag så krävs det olika grund och fundament för ditt trädäck.

Bygga trädäck på befintlig uteplats

Detta är den enklaste formen av grund då det redan finns en stabil grund och ett växtskydd. Du behöver bara sätta stenplattor som stöd för din stomme. Det finns speciella plastklossar för att justera höjden på dom sista millimeterna.

Om ni inte haft problem med växtlighet genom stenplattorna på den gamla uteplatsen så behöver ni inte tänka mer på det.

Bygga trädäck på gräsmatta

Att bygga trädäck på en befintlig gräsmatta kräver lite mer förarbete för grunden. Här förklarar vi hur det ska göras och du vill göra det ”på riktigt”

  1. Gräv först bort gräsmattan för den yta ni tänkt bygga trädäcket. Det rekommenderas att gräva ca 10-20 cm djupt, bättre åt det djupare hållet.
  2. Lägg i fiberduk för att stoppa växter från att komma upp och störa.
  3. Fyll igen ca 10 cm grus av storlek 8/16 och komprimera med en vibratorplatta. Dessa brukar gå att hyra på de flesta byggvaruhus.
  4. Placera ut stenplattor för bjälkarna att vila på. Dessa bjälkar ska placeras med 60 cm mellanrum.

2. Stommen i trädäcket

När du väl lagt en grund för trädäcket är det dags att regla upp stommen. Börja med att bygga en ram av reglar. Kryssmät så att diagonalerna blir lika långa, vilket i sin tur garanterar att alla hörn blir räta och snygga.

Därefter placerar du ut reglarna med 60 cm mellanrum inuti ”ramen” i tvärsgående riktning mot hur du planerat att lägga brädorna. Skruva fast balkarna i ramen och se till så att det har stöd undertill av stenarna.

3. Material för att bygga trädäck

När du är klar med grund och stomme är det dags att klä trädäcket med brädor. Ofta köps virke in från samma sågverk och därför rekommenderas att köpa virke från en lågpriskedja som Byggmax.

Det vanligaste materialet för att bygga trädäck har länge varit tryckimpregnerat furu. På senare tid har det tillkommit miljövänligare alternativ som kärnfuru, lärk, cederträ och ek. De kan kosta lite mer men känslan att kliva ut på ett solvarmt trädäck och veta att det är helt giftfritt kan vara värt det. Särskilt om det finns barn hemma.

Ett tips är att göra trädäcket så stort att du inte behöver klyva någon bräda längs långsidan.

4. Verktyg som behövs för att bygga trädäck

För att bygga altan krävs såklart verktyg. Några viktigare än andra men huvudsaken är att det ska gå så enkelt som möjligt att få ett bra resultat. Skruvdragaren kommer vara det verktyg du använder absolut mest, tätt följt av en såg av något slag, vi föredrar en cirkelsåg även om en sticksåg kan duga.

Några självklara verktyg eller tillbehör är långt vattenpass och tumstock eller måttband.

trädäck2.jpg

Länkar för mer info:

https://www.byggmax.se/bygga-altan

https://bolist.se/guide/altan/

https://mina-kvadrat.gar-bo.se/bygga-nytt/bygga-tradack/