Publicerad den

Olika typer av skruvdragare – Vi reder ut begreppen

Borrmaskin eller skruvdragare? Det finns många olika typer av skruvdragare och allt som oftast använder folk fel benämning men utan någon större skada. Vi reder ut begreppen.

Borrskruvdragare

Detta är den absolut vanligaste av alla maskiner. Som namnet antyder kan den borra och dra skruvar. Den har en chuck som borrarna kan sitta i och kräver en separat bitshållare för att använda bits, bitshållare fästes i chucken på samma sätt som borr. En borrskruvdragare har ofta två hastigheter och ställbart moment så den automatisk slår av när tex en skruv är fullständigt iskruvad. Det är det mest använda verktyget.

Skruvdragare

En skruvdragare är optimerad för att dra skruv. Istället för en chuck så är bitshållaren en del av maskinen och bitsen kan sättas direkt i den. Iom avsaknaden av chuck så är dessa maskiner mer kompakta och väger något mindre, vet du att det ska dras mycket skruv kan det vara en idé att investera i en dedikerad skruvdragare. En smart idé när det borras och skruvas mycket om vartannat är att ha en borrskruvdragare för att borra med och en skruvdragare att skruva med då slipper du byta mellan borr och bitshållare hela tiden. Ibland säljs det kit som använder likadana batterier och samma laddare.

Slagskruvdragare

En slagskruvdragare har precis som en skruvdragare bara bitshållare då dess syfte också är att dra skruv. Den stora skillnaden mot en vanlig skruvdragare är att den har mycket högre moment, alltså kraft att vrida runt skruven in i arbetsstycket, vilket oftast är trä. En vanlig arbetsuppgift är långa träskruvar.

För att få den extra kraften slår maskinen skruven i den roterande riktningen samtidigt som den roteras. Därför har den det karaktäristiska smattrande ljudet. Tack vare slagen så kan du tillgodogöra dig högre moment utan att kraften leds in i handen eller handleden, utan den tas upp i maskinen. Detta underlättar särskilt vid arbete i svåra arbetsställningar.

Borrskruvdragare med slagfunktion

Detta är en variant av borrskruvdragaren med med skillnaden att den har slagfunktion i borrens riktning, alltså in i hålet som borras. Slagfunktionen är endast till för att borra i material som cement eller sten och ska absolut inte användas vid dragning av skruvar. Ofta lovar tillverkare mer än de kan hålla när det gäller denna typ av maskin, särskilt de billigare modellerna. En dedikerad slagborr med SDS-chuck är så mycket bättre för att borra i hårda material.

Borrmaskin

Den klassiska borren vars namn ofta missbrukas för de övriga maskinerna nämnda här. En borrmaskin används för att borra trä eller metall och är nätansluten, sladd i väggen. Den har generellt högt varvtal och högt moment. Ofta finns det två hastigheter att växla mellan och borrarna fästes i en vanlig chuck. På äldre maskiner krävdes det verktyg för att byta bort men numera har i princip alla snabbchuck som enkelt hanteras för hand.

Slagborr

Samma som borrmaskin men med en slagfunktion i borrens riktning med syfte att borra i cement eller betong. Den går såklart även utmärkt att borra i trä eller metall med slagfunktionen avstängd. Dock ska det sägas att även denna har en något begränsad förmåga att bearbeta cement och betong i någon vidare utsträckning, för det rekommenderas en riktig borrhammare.

Borrhammare

En borrhammare är från grunden utformad för att borra i cement eller betong och detta gör den riktigt bra. Har du bara använt slagborr tidigare så känns detta som att borra i smör. Borrhammare använder sig av en annan mekanism för att skapa slagen och det syns på att borrarna har ett där de sitter fast i chucken. Upp till 20mm borr används SDS+ och över det finns SDS.

Det går att använda borr för trä eller metall i en borrhammare men då krävs det särskild SDS borrar eller att hela chucken byts ut.

 

Denna text publicerades även på Viivilla