Jag har älskat att sitta i hammocken så länge jag kan minnas. När jag var liten brukade jag ofta sitta i min föräldrars hammock och läsa kalle-tidningar.

När jag blev äldre och köpte eget hus kändes det helt naturligt att vi skulle ha en egen hammock i trädgården.

Men snart skulle jag upptäcka att företagen tar bra betalt för en rejäl hammock. Särskilt när man gärna köper en klassisk modell av ett välkänt märke.

Bäste dräng kan själv, tänkte jag.

Jag bygger en själv.

Med tanke på att en hammock bara består av “några brädor” så blev det betydligt mycket billigare än att köpa en färdig.

Hur man gör med dynor påverkar förvisso resultatet och slutkostnaden. Jag tänker så här: Blir hammocken bra kan det vara värt att köpa “riktiga” dynor, eller så gör du allt själv.

Ladda ner ritning i PDF via länken nedan.

Instruktioner:

Konstruktionen är i sig väldigt basic men ibland slutar dom små gröna männen i skallen att arbeta och då är det skönt att kunna läsa och bara göra.

  1. Först ut är taket eller ställningen som håller i regn/solsyddet. 2st 14 x 21 x 2100 mm och 2 st 21 x 70 x 1200 mm. 2 hål behövs i den grövre för att montera på hammocken. Den rundade änden är utskriven i skala 1:1 så den går att använda som mall o det önskas. Montera ihop delarna enligt ritningen med lämplig skruv. Ställ åt sidan så länge.
  2. Sedan ska stommen sättas ihop.
    Såga först ut längderna och mät sedan ut de delar som behöver sågas bort. Mät och markera med en penna. Enklast är att använda en sticksåg även om en vanlig fogsvans duger gott.
  3. Balken högst upp som går tvärs hela hammocken behöver ett försänkt genomgående hål. Borra ett 10 mm hål rakt igenom och borra sedan med en 23 mm borr 70 mm djup ovanifrån. Den försänkta delen gör att beslaget når muttern samt att muttern göms i brädan.
  4. Efter stommen kommer sittdelen eller soffan.
    Lägg märke till de fyra nedre delarna. Det är 3st A och 1st B, det går lika bra att göra 4st A men med B blir det slätt utåt på båda sidor.
  5. Sista sidan visar armstöden. Notera att A och B syftar på nya detaljer nu. Vinkeln på armstödet är bara för att få ihop det, rekommenderas att göra lite snyggare. Dock kändes det onödigt att lägga in en snirklig design i en ritning som ändå inte skulle gå att följa.

Lycka till

Även om det är ett enkelt projekt så kan saker ta mer tid än man tänkt. Låt det gå långsamt och njut av projektet! Undrar du något får du gärna ställa frågor i kommentarsfältet.

Frågor och Svar:

Vad kostar det att bygga en hammock?

Utan dynor så går materialet inte på mer än 300 kr.

Vilka verktyg behövs för att bygga en hammock?

En skruvdragare behövs för att borra hål och underlättar mycket för att skruva i stora träskruvar. En sticksåg är att rekommendera även om det inte är ett måste.

Hur lång tid tar det att bygga en hammock?

Hur lång tid det tar beror på vilken utrustning du har samt hur van du är att bygga saker. Om alla verktyg är framme och du har en bra plats att jobba på tar det inte mer än en timme.

Är en hemmabygd hammock säker?

Väldigt många människor har byggt egna hammockar utan problem. Kontrollera hammocken inför varje sommar och se till att allt ser bra ut och sitter ihop.

Hur länge håller en hemmabygd hammock?

Har du byggt en bra konstruktion och sköter om den. Alltså målar eller oljar in den, så håller den lika länge som en köpt.