Publicerad den 1 kommentar

Den bästa sticksågen 2022

En bra sticksåg är ett mångsidigt verktyg som kan användas till mycket, vare sig det handlar om att kapa brädor eller såga skivor. En stor fördel är möjligheten att svänga och följa konturer under sågning. Det går att byta blad i maskinen så att det även går att kapa metall, betong eller kakel. Ett vanligt användningsområde är att såga ut hål för diskho, då borras bara ett hål inuti det tänkta ”stora” hålet och du kan börja med sticksågen där.

En av det viktigaste sakerna att tänka på när man väljer sticksåg är

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Proffsmagasinet.se och byggmax

att köpa en med så låga vibrationer som möjligt, detta är en egenskap som kan skilja sig brett mellan budget och premium. Bra vibrationsdämpning hjälper dig att ha så bra kontroll som möjligt och snyggast möjliga resultat, dessutom är det skönt under längre arbetspass. Detta är en ytterligare anledning att välja ett dyrare verktyg om du vet att du kommer arbeta mycket. Ett problem billigare sticksågar dras med är att de har svårt att ha kontroll på sågbladet vilket kan ha en tendens att vobbla under arbetsstycket, vilket i sin tur ger ett fult snitt.

Ska man ha en batteridriven sticksåg eller nätansluten?

En ytterligare aspekt för bör tas i åtanke är om du behöver en batteridriven eller nätansluten sticksåg. Vet du med dig att du kommer använda sågen mestadels utomhus eller under förhållanden då du inte har tillgång till ström kanske batteridrivet är att föredra. Även om du planerat att använda sticksågen i garaget eller inomhus med tillgång till ström så att en batteridriven kan tyckas överflödig så kan sladden tendera att vilja vara i vägen nu och då vilket stör arbetet. I det här testet har vi jämfört sticksågar med sladd, funderar du på batteridrivna sticksågar finns ofta en batteridriven motsvarighet till våra rekommendationer här.

För att få ett bra resultat, oavsett vad du sågar, är det viktigt att använda rätt sågblad av bra kvalitet. Därför är det också viktigt att det är smidigt att kunna byta sågblad. Mer om själva sågbladen kan du läsa här.

Bäst i test Resultat

I testet har vi jämfört sticksågar från premiumsegmentet ner till nedre mellansegmentet. Inte helt oväntat hittar vi en Festool som premiumalternativ för proffs, men Boschs sticksåg är på många sätt en värdig utmanare till den seriösare hemmasågaren. Dock ska det nämnas att Bosch GST 90 även används av många yrkesmän.

Black & Decker KS900SK-QSerbjuder en enklare sticksåg, iom materialväljaren kan den som vill komma igång fort, bara välja material och börja såga. Förutsatt att det sitter rätt blad på såklart

Till sist kommer Metabo STEB QUICK sticksåg in med som en värdig utmanare iom sin robusta konstruktion och sitt låga pris.

Premium: Festool PS 300 EQ-plus TRION

Festool_PS_300_EQ-Plus_TRION_Sticksåg_1_large

Festool har skapat sticksågen för proffset eller den mest kräsne. Den sågar upp till 120mm djupt. Snittet går att vinkla 45° åt båda håll och den har ett enkelt quick-fix system för att byta sågblad utan några verktyg. Med den patenterade, tredubbla bladstyrningen får du perfekta snitt varje gång utan flisor. Allt känns genomtänkt och välbyggt, dessutom erbjuds pengarna tillbaka om du inte är nöjd efter 15 dagar.

Läs mer om Festool PS 300 här


Mellan: Bosch GST 90 E

GST-90-E-Bild00_large.jpg

Bosch GST 90 har vunnit flera priser och tester tack vare sin genomtänkta konstruktion och genomgående kvalitet. Den har ett ordentligt spånutblås som fungerar perfekt med en grovdammsugare.

Bosch GST 90 E erbjuder en kraftfull och pålitlig sticksåg med 650 watts motor som duger gott för att kunna såga alla material(trä, metall och kakel/betong) med precision. Den har Boschs utvecklade SDS-system för enkla verktygslösa byten.  Sågupplevelsen är föredömlig med hjälp av ett fyr-pendlingssystem som även motverkar flisbildning.

Läs mer om Bosch GST 90 här


Budget: Black & Decker KS900SK-QS

Pendelsticks_g_Black_Decker_KS900SK_QS.jpg

Med denna sticksåg ställer du enkelt in vilket typ av material du ska såga i och sågen justerar själv såghastigheten utefter ditt val. Med Sightlight channel ser du tydligt vart du kommer såga.

Läs mer om Black & Decker KS900SK-QS här


Vilken är den bästa sticksågen?

Såklart en svårt fråga men Festool’s sticksåg är en riktigt bra maskin, och Bosch’s sticksåg likaså. Även Black & Decker’s dito kommer att fungera för enklare jobb. En sak som inte går att poängtera nog mycket är att det är väldigt viktigt att köpa sågblad av bra kvalitet.

Sticksåg eller cirkelsåg?

Vet du att du kommer såga konturer eller behöva följa former när du sågar så är sticksågen rätt val. Ska du bara såga rakt är en cirkelsåg att rekommendera då den underlättar för att få ett så bra resultat som möjligt. Men man kan såklart såga rakt även med en sticksåg även om det är enklare med en cirkelsåg.

Hur använder man en sticksåg?

Försök stå så att du kan se där sågbladet möter träet för att få bästa kontroll. Om du te x ska såga ut ett hål för en diskho i en bänkskiva så ritar man först ut där man ska såga, sedan borrar man ett hål någonstans innanför strecket så att man kommer ner med sticksågen och sedan följer man den ritade linjen.

Ett tips är att köpa en grovdammsugare med automatisk start som är ansluten till utblåset på sticksågen och bara går när sticksågen är igång samtidigt som du får mycket bättre arbetsmiljö.

Hur man sågar rakt med en sticksåg?

Oftast går det att såga tillräckligt rakt genom att bara följa en markering av en blyertspenna. Behöver man ännu högre precision och inte har tillgång till en cirkelsåg kan man sätta fast en planka med två tvingar som man följer med kanten på sticksågen.

Utmanare: Metabo STEB QUICK Sticksåg

Metabo STEB QUICK Sticksåg
Metabo STEB QUICK Sticksåg

Metabo STEB QUICK Sticksåg erbjuder mycket funktionalitet till en liten peng. Den är utrustad med en motor på 450w (vilket i sig är ungefär lika mycket som en moped), kan såga 3000 slag/min och har ett djup på 65mm. Om du söker efter en sticksåg till enstaka projekt kan detta vara ett alternativ.

Läs mer om Metabo STEB QUICK Sticksåg här

Kommentarer är stängda.