Publicerad den

Den bästa cirkelsågen 2022

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Proffsmagasinet.se

Hur vet man vilken som är det bästa cirkelsågen? Vad krävs för att kapa skivor och plank med millimeterprecision gång efter gång? Vi reder ut vad man bör tänka på när man köper cirkelsåg och misstagen du bör undvika.

Vilken cirkelsåg som passar bäst beror till viss del på vad den ska användas till. Vi testar endast proffsprodukter som levererar prestanda på alla sätt en cirkelsåg används, skillnaderna visar sig i detaljerna.

Att välja cirkelsåg kan till en första anblick kännas överväldigande i och med de många alternativen. Därför har vi sökt av vad marknaden har att erbjuda, jämfört specifikationer och slutligen gjort fysiska tester för att kunna göra valet enklare.

En bra cirkelsåg ska ha en effekt på minst 1000 W till 1300 W för att klara av normala arbetsuppgifter som att klyva rejäla brädor eller träskivor av olika slag.

Ett tips är att köpa till en skena för att kunna göra långa raka snitt, det underlättar otroligt mycket när man te x kapar skivor till husbyggen. Om det inte finns skena till din modell kan man tvinga fast en planka ovanpå skivan så att man får ett stöd i sidled. Denna metod tar lite tid och rekommenderas bara om du inte har bråttom.

Cirkelsågen som blev utvald till bästa val är Bosch GKS 55 GCE på grund av att den gör alla sågmoment mycket bra samt att en sågskena följer med till ett redan rimligt pris.

Premiumalternativet blev en cirkelsåg från Festool, vilket inte är helt överraskande då de genomgående har en välkonstruerad och påkostad konstruktion.

För den som bara är ute efter en bra cirkelsåg utan massa lullull rekommenderar vi Makitas variant.

En ny cirkelsåg från Hikoki (tidigare Hitachi) heter C6MEY(S) och erbjuder ett sågdjup på hela 66 mm till en extremt låg vikt av endast 2,8 kg.

Till sist tog vi upp en cirkelsåg för metall, Evolution EVO 180.

Bäst val: Bosch GKS 55 GCE

Bosch GKS 55 GCE

Boschs blåa gör en sällan besviken och så är ej heller fallet i detta test. Bosch GKS 55 GCE levererar en riktigt kraftfull cirkelsåg som sitter riktigt skönt i händerna även efter långa pass med hårt sågande.

Trots sin kraftfullhet så lämnar den här cirkelsågen inget åt slumpen med sin konstanta millimeterprecision. Tillsammans med den medföljande skenan kan du såga perfekta snitt, 63 mm djupa och 1,6 meter långa. Det finns även et förlängningskit som gör att du kan förlänga skenan.

Det går att vinkla sågbladet på cirkelsågen 45 grader åt båda håll för att såga vinklade snitt, den är även utrustad med ett dammutblås vilket med fördel kopplas till en dammsugare.

  • 1300 watt
  • 63 mm sågdjup
  • 3,8 kg
  • Sågskena och L-BOXX medföljer

Läs mer om Bosch GKS 55 GCE här


Premium: Festool HK 55 EBQ-Plus

Festool HK 55 EBQ Plus

Festool HK 55 EBQ-Plus har blivit en favorit bland proffsen på grund av sin genomtänkta konstruktion, pålitliga resultat och möjlighet att koppla in i ”Festool-systemet” med bl a snabbkoppling för dammsugarslang och strömkabel.

Denna cirkelsåg har en kraftfull borstfri motor på 1200 watt med konstantströmsteknik som ger konstant kraft till sågningen.

Även om det inte är en sänksåg så har den en sänkfunktion vilket gör att du kan påbörja en djup sågning mitt på ett arbetsstycke säkert. Även denna cirkelsåg har möjligheten att vinkla klinga upp till 50 grader åt båda hållen.

  • 1200 watt
  • 55 mm sågdjup
  • 4,4 kg
  • Levereras med Festool systainer

Läs mer om Festool HK 55 EBQ-Plus här


Bra val: Makita HS6601

Makita HS6601.jpg

Makitas cirkelsåg är ett riktigt kap(förlåt…) då den levererar en kraftfull och kvalitativ såg till ett betydligt mer trimmat pris. Med 1050 watt kan den fortfarande kapa dom vanligaste brädtyper utan problem. Med parallell-anslaget kan du kapa förhållandevis raka snitt snabbt och enkelt.

Det måste dock poängteras att denna cirkelsåg fortfarande är en riktig kvalitetsmaskin som kommer ge bra resultat och tåla mycket stryk över lång tid. Ibland är det lätt att bli fartblind när man bara utvärderar proffsmaskiner.

  • 1050 watt
  • 54,5 mm sågdjup
  • 3,7 kg

Läs mer om Makita HS6601 här


Vilken cirkelsåg väljer proffsen?

Då proffs sliter hårt på sina verktyg och cirkelsågar behöver dom använda verktyg av bra kvalitet, dels för att leverera bra resultat till kund och undvika maskinhaveri och förlora tid på ett jobb. Cirkelsågar från alla tre tillverkare ovan syns frekvent i hantverkarbilar över hela Sverige.

Festools variant är vanligare bland snickare som jobbar mycket inomhus medans Makitan kan få utstå både regn och grus utomhus på olika arbetsplatser.

Är det skillnad på en dyr och billig cirkelsåg?

Cirkelsågar av bra kvalitet kommer alltid upp en bit i pris. Detta beror på att vissa saker inte går att kompromissa med, te x hur mycket koppar som används för att lina rotorn i elmotorn som driver klingan. Om en tillverkare snålar in på komponenter så kommer maskinen snart att börja ryka om du kör hårt med den…

Vilken cirkelsåg ska man köpa?

Vilken cirkelsåg man ska köpa beror dels på vad du tänker använda den till och vilken budget du har. Jag brukar alltid rekommendera att köpa verktyg av bra kvalitet och därför rekommenderar jag bara cirkelsågar som jag tycker är riktigt bra.

Vad kostar en cirkelsåg?

En bra cirkelsåg börjar runt tusenlappen för en i enkelt utförande men fortfarande gedigen kvalitet. Sedan går det uppåt för extra funktioner och prestanda. Dom dyraste kostar uppåt 5000 kr.


Utmanare: Hikoki C6MEY(S)

Hikoki C6MEY(S)

Hikoki som tidigare hette Hitachi har en ny cirkelsåg i premiumsegmentet som sågar hela 66 mm djupt. Motorn på 1050 watt har en mjukstartsfunktion vilket gör arbetet mycket behagligt iom att man slipper det ”hugg” som kan uplevas med vissa cirkelsågar.

För att såga så djupt som denna gör väger den väldigt lite, endast 2,8 kg. Även denna cirkelsåg går att vinkla bladet på, så att du kan såga med 45 graders vinkel.

  • 1050 watt
  • 66 mm sågdjup
  • 2,8 kg

Läs mer om Hikoki C6MEY(S) här


Special: Evolution EVO 180

evolution-evo-180.jpg

Evolution EVO 180 är en udda fågel i jämförelsen då den är byggd för att såga metall. Med denna kan du enkelt kapa stål och aluminium utan vare sig gnistor eller värmeutveckling. Lämpliga arbetsområden är te x att kapa fyrkantsprofiler, plåttak, fasader eller gjutjärnsrör.

En sak som krävs för metallkapning är varvtal, vilket denna levererar med råge. Hela 3500 varv/min och 1100 watt.

  • 1100 watt
  • 56 mm sågdjup
  • 6,5 kg
  • Levereras med väska i hårdplast.

Läs mer om Evolution EVO 180 här



Den största skillnaden mellan cirkelsågar idag är om den är batteridriven eller nätansluten. Nätanslutna cirkelsågar är fortfarande populärast och är de som kommer att tas upp i detta test.

Detta beror på att den ofta används för att såga något som ligger ned, te x skivor till undergolv eller innertak. Då har man cirkelsågen där traven med skivor står med ett par pallbockar bredvid, kapar upp i rätt mått och bär med sig skivan till väggen/taket.

Till och med om det ska läggas trädäck väger enkelheten och det lägre priset man får med en nätdriven maskin över, ofta bygger man inte större altan än vad en förlängningskabel räcker. Men vill man lägga dom extra pengarna för den extra friheten är det ett befogat val.

Hur sågar man rakt med cirkelsåg?

Med en cirkelsåg ska du endast såga rakt och inget annat. Hamnar sågklingan lite snett så hugger den med ett ryck i träet och cirkelsågen, det är ingen trevlig upplevelse.

Men det går att minimera risken för att det händer. Det finns flera metoder man kan använda sig av.

Använd tillverkarens skena. Detta känns som fusk första gången man använder den, det går inte att såga snett. Se bara till att skenan är placerad så som du vill ha snittet och kör sågen i spåret.

Vill man inte lägga ut pengarna för skenan kan man använda sig av en rakt planka och två snabbtvingar. Det krävs bara att du har koll på var sågsnittet hamnar i förhållande till plankan, så går det att få ett liknande resultat till en lägre kostnad om inte gratis.

Hur använder man en cirkelsåg säkert?

När det pratas säkerhet och elhandverktyg fokuseras det ofta på att man inte ska åsamka sig fysisk skada av maskinen. Men det finns något som orsakar mycket mer skador är sågblad och borrar.

Allt för många struntar i det känsligaste som samtidigt är det enklaste att skydda.

Nämligen hörseln.

Se till att använda hörselkåpor. Förslagsvis ett par med bluetooth och medhörning så att du aldrig vill ta av dig dom.

För att utföra sågandet säkert är det viktigaste att arbetsstycket(det du sågar i) ligger stadigt och inte kommer att flytta på sig eller falla ihop, när du sågat igenom.

Försök att utföra så mycket sågande som möjligt på arbetsbänk och inte på te x en vägg eller innertak. Generellt är det en dum idé att använda en cirkelsåg i brösthöjd och uppåt.