Publicerad den

Den bästa högtryckstvätten 2020 – Husägarens bästa vän – Bäst i Test

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Proffsmagasinet och Byggmax

Har du försökt tvätta bilen med hink, svamp och vattenslang?

Eller krupit runt på alla fyra med en skurborste på trädäcket?

Jag är den första att erkänna att jag gjort både och. Alldeles för länge.

Tills jag köpte en högtryckstvätt.

Av olika anledningar dröjde det onödigt länge och det enda jag ångrar är att den inte skaffades tidigare.

Det finns områden där tekniken gör livet enklare för människan och högtryckstvätten är ett av dem.

Att välja högtryckstvätt är egentligen inte svårt. Men det finns några saker du bör tänka på för att inte göra ett dåligt köp.

Det är aldrig roligt att plocka upp ett verktyg som man vet blev ett felköp.

Vi har alla gjort det någon gång.

Men i den här artikeln rekommenderar vi endast produkter som håller riktigt bra kvalitet.

Och alla högtryckstvättar i testet levererar över 460 l/h, vilket lovar att du alltid har tillräcklig kapacitet.

Dessutom har vi satt en minsta gräns för arbetstryck på 125 bar så att du aldrig behöver uppleva för lågt tryck.

Ett högt tryck är nyckeln för att avlägsna hårt och ingrott smuts.


Bosch-GHP-5-75-X.jpg

Bästa Premiumval: Bosch GHP 5-75 X

Högt tryck och högt flöde med bra tillbehör

Boschs högtryckstvätt ger dig mer kapacitet än vad du troligen någonsin behöver. Den har en förstärkt slang på 10 meter så att du inte behöver flytta maskin särskilt ofta. Och när du gör det så är den mycket smidig att ha att göra med.

Med en avancerad induktionsmotor i mässing och koppar får du ut maximal kraft. Och vridjusteringen på handtaget ger dig fullständig kontroll över flödets styrka.

Läs mer om Bosch GHP 5-75 X här


Nilfisk-E-145-4-9-X-TRA

Bästa allround: Nilfisk E 145.4-9 X-TRA

Lågt pris och proffsprestanda

Nilfisk E 145.4-9 X-TRA tillhör egentligen premiumsegmentet men har precis blivit nersatt i pris och gör den helt enkelt svårslagen.

Maskinen är ergonomiskt utformad för att du ska kunna arbeta med lätthet. Den kraftfulla induktionsmotor är byggd för att tåla långa pass.

Läs mer om Nilfisk E 145.4-9 X-TRA här


Nilfisk-125

Bästa Budgetval: Nilfisk C 125.7-6 PAD

Välutrustad med arv från sina större syskon

Nilfisk har satt ihop ett perfekt paket för dig som inte vill spendera så mycket på högtryckstvätten men samtidigt få alla behov tillgodosedda.

Den har alla tillbehör som finns till en högtryckstvätt.

Läs mer om Nilfisk C 125.7-6 PAD här


Hur man bäst sköter sin högtryckstvätt

Högtryckstvättarna vi tar utvärderar är all av hög kvalitet och tål tuffa tag.

Men det finns några råd som väsentligt kan förlänga livslängden på din investering.

 • Rengör din högtryckstvätt efter användning. Det kanske låter lustigt att rengöringsredskapet ska rengöras. Men faktum är att det finn många rörliga delar, lager och mekanismer som kommer klara sig betydligt längre om de slipper ligga täcka i smuts längre perioder.
 • Förvara din högtryckstvätt på rätt sätt.
 • Spola ut eventuellt rengöringsmedel ur slangen efter användning.

Tvätta altan med högtryckstvätt

En högtryckstvätt är ett bra hjälpmedel för att göra ett tråkigt arbete roligare. Dessutom snabbare och effektivare.

Men se upp så att du inte går för hårt åt altanen då trä är ett mjuk material och kan skadas om du inte är varsam.

 1. Normalt smutsig altan. Om du tvättar din altan regelbundet och inte låter smusten gro in allt för mycket. Då räcker det med att borsta av med utspädd grönsåpa och spola av försiktigt med högtryckstvätten.
 2. Något ingrodd smuts. Ligger altanen i ett särskilt utsatt läge eller om den inte tvättats på ett tag kan det krävas att du använder altantvättmedel istället för grönsåpa.
 3. Hårt ingrodd smuts. Ibland händer det att smutsen bara inte vill ge sig. Den miljömedvetne kan göra steg 1 eller 2 i omgångar om det finns tid eller så införskaffas krafttvätt för altan.

Oavsett metod ovan är tillvägagångssättet detsamma, applicera medel på altanen, skrubba och skölj av. Skrubbningen kan antingen göras för hand med en skurborste eller piasavakvast.

Men det finns effektivare metoder.

Koppla in medlet i din högtryckstvätt och spruta ut en blandning av vatten och rengöringsmedel.

Använd högtryckstvättens skurmunstycke för att borsta och spola av altanen.

Rensa avlopp med högtryckstvätt

Ingen uppskattar att rensa duschen eller vattenlåset under diskhon. En ännu större skräck för husägaren är om det blivit stopp längre ner i avloppsrören än vad en vanlig rensborste når.

Då kommer högtryckstvätten till räddning.

Om det inte följer med går det att köpa till en rengöringssats. Med denna kopplad till högtryckstvätten går det (nästan) lika enkelt att rensa rören som för en spolbil. Men du besparar dig flera tusentals kronor.

Ett besök av spolbilen kostar ca 3000-4000 kr.

Metodiken för att rensa avloppet med högtryckstvätt är lika enkel som man kan gissa. Det är bara att föra ner slangen i avloppet och blåsa på.

Munstycken längst fram på rensslangen riktar vattnet snett bakåt så att du får draghjälp samtidigt som den tvättar insidan på röret.

Vad gör en högtryckstvätt bra?

 • Prestanda. Grundfunktionen i en högtryckstvätt är att spruta vatten. Detta påverkas direkt av arbetstryck och flöde. För att spola av bilen räcker drygt 100 bar. En villaägare har nytta av effekter uppåt 200 bar. Över 200 bar är Overkill.
 • Motortyp. En induktionsmotor pumpar utan att behöva komma i kontakt med vattnet och utsättas för rostangrepp. Det är idag den vanligaste motortypen.
 • Materialval. Kopplingar i mässing motstår rostangrepp längre än te x rostfritt.
 • Konstruktion. Oavsett hur stor och stark motorn är måste högtryckstvätten vara ergonomiskt utformad och ha genomtänkta konstruktionslösningar. Te x är stora och robusta hjul att föredra. Slangvindan ska även vara enkel att använda så det går smidigt att rulla in slangen efter användning.
 • Tillbehör. Med rätt tillbehör blir en högtryckstvätt en verkligt mångsidigt redskap. Självklart kanske det används i huvudsak till en eller två uppgifter men det kan vara tacksamt att vara förberedd för att rensa avloppet om behov uppstår.

Car-wash-2.jpg

Vilka tillbehör har en högtryckstvätt?

 • Spolhandtag. På detta sitter avtryckaren och eventuellt tryckreglering. Detta utgör grunden på vilket flera andra tillbehör kopplas på.
 • Spolrör. Detta är delen som används för att spola av te x bilen. Spolrör kopplas på spolhandtaget.
 • Bilmunstycke. En munstycke som snabbt ger en bred och skonsam stråle för att spola av bilen. Det kopplas på änden på spolröret.
 • Altan/terass-tvätt. Består av flera roterande munstycken som är inneslutna i en kåpa för att skydda från stänk. Går även att använda som fasadtvätt.
 • Rörrensare. Är en lång slang konstruerad för att rensa stopp i avloppet. Munstycket längst fram sprutar vattnet i motsatt riktning som slangen matas, detta för att hjälpa till att ”dra” slangen framåt. Slangen kopplas på spolhandtaget.

Bäst i test Resultat:


Bosch-GHP-5-75-X.jpg

Bästa Premiumval: Bosch GHP 5-75 X

Högt tryck och högt flöde med bra tillbehör

Bosch har prickat många fullträffar med sin högtryckstvätt i premiumsegmentet. Induktionsmotorn är på 2600 W med en mässingpump och kolv i rostfritt stål. Användarupplevelsen känns igenom från andra blåa Boschprodukter.

Bosch’s proffssegment andas kvalitet.

Spolhandtaget och spolmunstycket ligger bra i händerna och det är enkelt att få ett bra grepp utan ansträngning. Plastdetaljerna är hårda och rejäla utan att upplevas hala.

Induktionsmotorn på 2600 W tillsammans med en klaffmotor i mässing och kolv i rostfritt stål innebär hög kapacitet med lång förväntad livslängd.

Maskinen är ganska tung men går bra att flytta omkring med handtaget och de stora hjulen. Även handtaget upplevs premium. Det är av teleskopfunktion och går att skjuta ner, in i högtryckstvätten. En bra funktion ifall den förvaras på en träng plats, te x under en hylla.

Slangen är av stålförstärkt gummi och hela 10 meter lång. Det är sällan hela längden behövs men det är skönt att veta att den finns där.

Med ett maxtryck på 185 bar är maskinen i överkant för vad en villaägare behöver. Däremot kommer kraften i maskinen aldrig sätta stopp för dina behov.

Det går enkelt att justera trycket efter behov, te x är det en bra idé att ställa ner trycket när du tvättar bilen.

Läs mer om Bosch GHP 5-75 X här


Nilfisk-E-145-4-9-X-TRA

Bästa allround: Nilfisk E 145.4-9 X-TRA

Lågt pris och proffsprestanda

Nilfisk E 145.4-9 X-TRA har riktigt hög prestanda till ett alldeles för lågt pris.

Aluminiummotorn levererar ett arbetstryck på 140 bar vilket duger gott till alla uppgifter som kan finnas runt huset. Tvätta bilen, altanen eller spola rör är inga problem.

Även vattenflödet är riktigt högt.

Vattenslangen är tio meter lång och stålförstärkt. Kabelvindan är enkelt att använda tack vare den stora och robusta veven. Dessutom har Nilfisk placerat en smart kabelförare så att slangen aldrig krånglar vid upprullning.

Nilfisk har ett smart system som gör det enkelt att byta ut munstycke eller tillbehör på spolhandtaget respektive spolröret.

Två olika munstycken och skumutrustning medföljer.

När du är klar för dagen är det enkelt att packa ihop tvätten tack vare alla smarta förvaringslösningar.

Särskilt uppskattad är lösningen för elkabeln som visas på 1:02 i filmen nedan.

Läs mer om Nilfisk E 145.4-9 X-TRA här


Nilfisk-125

Bästa Budgetval: Nilfisk C 125.7-6 PAD

Välutrustad med arv från sina större syskon

Nilfisk har satt ihop ett perfekt paket för dig som inte vill spendera så mycket på högtryckstvätten men samtidigt få alla behov tillgodosedda.

Med lite lägre tryck tar vissa uppgifter något längre tid än med dyrare varianter men alla uppgifter går fortfarande bra att utföra. Te x att rengöra sten från mossa kan kräva att man går över några extra gånger.

En fördel med Nilfisk C 125 är dess smidighet.

Den väger 6,6 kg och får plats i en cykelkorg. Om man skulle vilja det…

Slangen är på sex meter och räcker till de flesta uppgifter. Det är först när man behöver gå runt huset som man får flytta med maskinen.

Nilfisk skickar med rikligt med tillbehör.

Två olika munstycken.

Terasstvätt och bilborste.

Rensningssats för avlopp med 8 meter slang.

Läs mer om Nilfisk C 125.7-6 PAD här


Frågor och svar:

Går det att rensa ogräs med högtryckstvätt?

– Absolut! Har ogräset letat sig upp mellan tex stenplattor eller stenlöggningar runt huset kan högtryckstvätten vara ett uppskattat hjälpmedel. Alla högtryckstvättar i testet har mer än tillräcklig kapacitet för att enkelt blåsa bort den oönskade växtligheten.

Går det att tvätta fasaden med högtryckstvätt en?

– Ja, på samma sätt som du tvättar altanen. Men prova först om det går att göra rent utan tvättmedel. Fungerar inte det ska du använda fasadtvätt.Utmanare i testet:

K4-Premium-Full-Control

Kärcher K4 Full Control

En lyxigare högtryckstvätt med högt tryck och flöde. Den är dimensionerad för att arbeta konstant utan uppehåll. En uppskattad designlösning är handtaget längst ner mot marken, det gör det extra smidigt att lyfta upp hela högtryckstvätten.

Trycket kan enkelt justeras på spolhandtagets LCD-display.

Slangen är på sex meter och väldigt många tillbehör ingår.

Läs mer om Kärcher K4 Full Control härghp-5-13-c.jpg

Bosch GHP 5-13 C

Bosch GHP 5-13 C erbjuder hög prestanda i ett mobilt format då det är viktigt att enkelt förflytta tvätten längre sträckor.

Den är även populär bland båtägare som vill kunna använda samma högtryckstvätt hemma och till båten.

En funktion som särskiljer sig från övriga maskiner är att den har sugfunktion.

Läs mer om Bosch GHP 5-13 C här


Karcher-K2

Kärcher K2

Den billigaste maskinen vi testat. För sitt pris anser vi att den är ok.

Rekommenderade uppgifter är te x att tvätta cykeln. Att tvätta bilen fungerar men vi rekommenderar Bästa Budgetval ifall vill hålla nere priset.

Det medföljer två olika munstycken. Ett vanligt och ett rotor munstycke för extra kraft. Slangen är på fyra meter och maskinen väger 4,3 kg

Läs mer om Kärcher K2 här


kranzle.jpg

Kränzle HD 7/122

Denna högtryckstvätt är mer lämpad för företag eller industriella behov. Helt klart skulle den sticka ut i villakvarteret.

Kränzle HD 7/122 är renodlad för att göra en sak riktigt bra. Att pruta vatten.

Den kopplas på en-fas och går därmed att köra hemma i ett vanligt uttag. Motorn är på 1600 W och ger ett tryck på 130 bar samt 420 l/h.

Pumphuset i mässing och kerasmiskt belagda kolvar lovar lång och uthållig tjänstgöring.

Läs mer om Kränzle HD 7/122 härVad ska man tänka på när man köper en högtryckstvätt?

Det viktigaste att tänka på är vilka behov du har och kommer att få inom överskådlig framtid.

Behöver du bara spola av din mountainbike duger de billigare alternativen gott.

Har du en vanlig altan kommer du tacka dig själv ifall du köper någon av de med högre tryck och flöde. En kraftfullare maskin kan också arbeta längre pass utan att upplevas ansträngd.

Vet du att behovet kommer öka i framtiden? Har du planerat att bygga ut altanen? Då kan det vara en idé att lägga till några kronor för att inte ha en för klen högtryckstvätt.

En anledning att köpa en kraftigare maskin från början är att det helt enkelt är roligare.

Det svenska hushåll använder högtryckstvätten till i allra störst utsträckning är att tvätta uteplatsen/trädäcket/altanen, därför kan det vara en idé att se till att en altantvätt ingår eller går att köpa till. Det gör alla vi tar upp i detta test.

Alla maskiner i testet är från kvalitetstillverkare som har lång och bevisad erfarenhet av högtryckstvättar. Och ingen kommer bjuda på någon otrevlig överraskning som billigare märken har en tendens att göra.

Vet du ungefär hur stora behov av kapacitet och tillbehör du har så är det bara att gå på känsla.

Lycka till och akta grannarna.