Publicerad den

Batteridrivna sticksågar – Bäst i test 2022

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Proffsmagasinet.se

Sticksågen är en av dom mest användbara elhandverktygen, tillsammans med skruvdragaren och cirkelsågen klarar man av det mesta. Sticksågens starka sida är att det går att göra nogranna snitt med hög precision samtidigt som det går enkelt att styra vart man sågar.

Ett klassisk exempel på användning är att såga ut hål för en diskho i en bänkskiva.

I detta test har vi bara jämfört riktigt bra maskiner där batterier och laddare ingår, maskiner finns även att köpa som ”nakna” dvs utan batterier och laddare. Först ut rekommenderar vi Bosch GST 18 V-Li S då det är en riktigt beprövad maskin som leverar på alla sätt. Vill man få ut mer av sin sticksåg har vi valt ut Festool PSC 420 Li 5,2 EBI-Plus som i princip är det bästa som går att köpa för pengar. Sist ut är Metabo STA 18 LTX 100 som vi nte tycker får tillräckligt mycket uppmärksamhet för sina kvalitativa maskiner.

Alla sticksågar i tester drivs av Li-batterier på 18V.

Då sticksågen går att använda till så mycket kan det vara en bra idé med en batteridriven variant så den går att använda oavsett tillgång på eluttag vid arbetsplatsen. Jobbar man med renovering eller nybyggen kan det vara oumbärligt med batteridrift.

Dom senaste åren har batteritekniken utvecklats mycket vilket gör att dagens batteridrivna sticksågar är likvärdiga med nätanslutna. I och med batterier och laddare så blir dom något dyrare än nätanslutna sticksågar.

Vad ska man tänka på när man köper en batterdriven sticksåg?

Som alltid med verktyg så rekommenderas det att satsa på kvalitet, därför har vi bara testat sticksågar som är riktigt bra, de kommer ge bra resultat och hålla länge. Sen är det ett fråga om man vill gå upp i pris för att få det där extra.

Bästa köp: Bosch GST 18 V-Li S

GST 18V Li.jpg

Bosch GST V-Li S är det stabilaste och pålitligaste du kan hitta i form av batteridriven sticksåg. Det är inte utan orsak den är den överlägset mest hyllade och batteridrivna sticksågen bland proffs och seriösare hemmafixare.

Sågningen drivs av en kraftig motor som klarar av sågning i trä upp till 120mm djupt och 2700 slag/min. Tack vare Bosch’s smidiga SDS system går det snabbt och enkelt att byta sågblad. Nyttig information om sågblad finns här.

Det är enkelt att ställa in hastighet och pendlingsdjup med knapparna på sticksågen.

 • SDS system för snabba och enkla byten av sågblad
 • Belysning på sågbladet
 • Leveraras med 2st 4mAh batterier, snabbladdare och sågblad
 • Levereras med L-BOXX för smidig förvaring
 • 3 års garanti

Läs mer om Bosch GST 18 V-Li S här


Bäst: Festool PSBC 420 Li 5,2 EBI-Plus

 

Festool PSBC 420 Li 5,2 EBI-Plus
Festool PSC 420 Li 5,2 EBI-Plus

 

Festool PSBC 420 Li 5,2 EBI-Plus är sticksågen med extra allt. Tack vare trippel sågbladsstyrning och extra styv lyftarm ger sticksågen väldigt goda kurvegenskaper. Med Bluetooth kan den starta en Festool dammsugare automatiskt vid drift när den är satt i AUTO-läge.

Sågbladet syns bra under sågning tack vare ett stroboskopljus som anpassas efter hastigheten på sågbladet, detta gör att det ser ut som att bladet står stilla när du sågar. Detta är ett väldigt tacksamt hjälpmedel för att följa en markering.

Sticksågen klarar av ett djup på 120 mm och en hastighet på 3800 slag/min. Den levereras med 1st 5,2 mAh batteri och TSL 6 laddare. Sågbladen kan enkelt bytas ut utan verktyg.

 • Verktygslösa sågbladsbyten
 • Stroboskop som lyser upp arbetsområdet samt ”fryser” sågbladet i luften.
 • Levereras med 1st 5,2mAh batteri och laddare
 • Levereras med Festool systainer och sågblad.
 • 3 års garanti och 10 års reservdelsgaranti

Läs mer om Festool PSC 420 Li 5,2 EBI-Plus här


Metabo STA 18 LTX 100

Metabo STA 18 LTX 100
Metabo STA 18 LTX 100

Metabo är lite av en uppstickare med fler och fler verktyg i proffsklassen. Metabo STA 18 LTX 100 är inget undantag. Direkt uplevs smidigheten i denna maskin iom en smal konstruktion, dessutom har den variabel hastighet samtställbar pendel för att få optimala förhållanden för ett perfekt sågsnitt.

 • Verktygslösa sågbladsbyten med utkastningsfunktion
 • Blåsfunktion runt sågblad för bättre sikt(går att stänga av)
 • Leveraras med 2st 5,2mAh batteri, laddare och förvaringslåda

Läs mer om Metabo STA 18 LTX 100 här