Publicerad den

Den bästa vinkelslipen 2022 – Bäst i test

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Proffsmagasinet.se

En vinkelslip är ett kraftfullt och mångsidigt verktyg som har många olika användningsområden. Vi tar upp dom viktigaste sakerna att tänka på samt att undvika vid köp av en ny vinkelslip. Det är lätt att felaktigt tro att en vinkelslip bara är en elektrisk motor kopplad på en vinkelväxel som driver en kap- eller slipskiva.

Vad krävs för att få en bra vinkelslip som håller länge, utan att betala för mycket?

För några decennier sedan var kvalitet riktigt dyrt och det var stora skillnader mellan ”märkes” och billigt skräp. Sedan dess har te x Toyota gått från att vara ett ämne för dåliga skämt till att vinna priser för sin driftsäkerhet. Utvecklingen sker överallt och inte minst bland elektriska handverktyg.

I testet tittar vi framförallt på följande egenskaper:

  • Prestanda. Desto mer kraft och högre varv/min desto mer klarar vinkelslipen av att kapa eller slipa.
  • Användarvänlighet. Det spelar ingen roll hur bra ett verktyg är på pappret om det inte faller sig naturligt att använda det.
  • Stryktålighet. Verkstäder och garage är ofta riktigt smutsiga arbetsplatser och en vinkelslip ska tåla att utsättas för denna miljö dagarna i ända.
  • Säkerhet. Även i situationer där vinkelslipen inte används helt korrekt efter handboken måste den bete sig förutsägbart och utan brister i säkerhetskomponenter. Dessutom är arbete med vinkelslipen generellt mer riskfyllt än annat arbete i en verkstad vilket ytterligare ökar kraven på produkten.

I testet tittar vi på nätdrivna vinkelslipar med en skivstorlek på 125 mm vilket är det vanliga för ”små” vinkelslipar.

Lista över de bästa vinkelsliparna:

 

Premium: Bosch GWX 17 -125 S

gwx-17-125-s
Bosch GWX 17 -125 S

Bosch blåa levererar kvalitetsverktyg inom de flesta områdena och vinkelslipar är inget undantag. Bosch GWX 17 -125 S är en av deras senaste modeller som är utrustad med deras egba X-Lock teknik vilket gör det extremt enkelt att byta skiva.

Lär mer om Bosch GWX 17 -125 S här


 

Metabo WQ 1100-125

Metabo-WQ-1100-125
Metabo-WQ-1100-125

Metabo fortsätter att utmana med riktigt bra produkter till nästan orimligt bra priser. För under tusenlappen får du en pålitlig vinkelslip som definitivt kan mäta sig med de betydligt dyrare maskinerna.

Läs mer om Metabo-WQ-1100-125 här


 

Dewalt DWE4057

Dewalt DWE 4057
Dewalt DWE 4057

Dewalt DWE 4057 är en pålitlig vinkelslip som kostar under tusenlappen utan att tumma på vare sig kvalitet eller prestanda. Dewalt är kända för att leverera slitstarka maskin som tål tuffa tag och DWE 4057 är inget undantag.

Läs mer om Dewalt DWE 4057 här


 

Bosch GWS 1400

Bosch GWS 1400
Bosch GWS 1400

Bosch GWS 1400 är en smidig och kraftfullt vinkelslip som är enkel att bli vän med och börja jobba direkt. Skivan fästes med en mutter på vanligt vis så det är enkelt att byta mellan te x kap- eller slipskiva.

Läs mer om Bosch GWS 1400 här



 

Makita 9558HN

Makita 9558HN
Makita 9558HN
 

Läs mer om Makita 9558HN här


Vem behöver en vinkelslip?

Alla som behöver bearbeta metall eller sten har nytta av en bra vinkelslip. För de flesta används den mest till att snabbt och smidigt kunna kapa ett mindre metallstycke eller slipa bort färg eller rost. Självklart används en kapskiva för att kapa och en slipskiva eller stålborste för slipning/rengöring.

Går det att polera med en vinkelslip?

Ska du polera bilen rekommenderas en dedikerad polermaskin medans en vinkelslip fungerar bra för att polera tåligare ytor än billack.

Vad kostar en vinkelslip?

En pålitlig vinkelslip i bra kvalitet kostar från ca 800 kr upp till ca 3000 kr. Vet du att det bara kommer användas ett fåtal gånger rekommenderas att du hyr utrustning istället för att gå på de riktiga lågprisalternativen.

Hur byter man skiva på en vinkelslip?

De flesta vinkelslipar har en mutter som håller fast kap- eller slipskivan mot den roterande axeln. Vid byte av skiva så skruvas muttern av med hjälp av en medföljande nyckel.

På Bosch GWX 17-125 S lyfter du bara på snabblåset på motsatt sida skivan för att enkelt och snabbt lossa skivan. För att montera den nya skivan gör du bara likadant fast tvärtom, lyft haspen och sätt dit skivan. Ingen mutter används på dessa maskiner.

Metabos vinkelslip i testet är utrustad med Metabo M-Quick System och skivan byts som vanligt förutom att nyckeln inte behövs och mutterna kan skruvas för hand.


 

Premium: Bosch GWX 17 -125 S

gwx-17-125-s
Bosch GWX 17 -125 S

Bosch GWX 17 – 125 S stora fördel är dess X-Lock teknik som gör att skivbytet går på några sekunder. Bytet går till genom att den röda vridknappen öppnas så den står rakt upp, då låses skivan upp och faller ur sin plats. Den nya skivan kan enkelt klickas på plats utan att knappen behöver användas.

X-Lock systemet kräver skivor som är framtagna just för att passa med systemet, de kostar inte mer än vanliga skivor.

Som vinkelslip och kap upplevs den trygg och förutsägbar. Tack vare elektronisk mjukstart slipper du störas av det klassiska rycket vinkelslipar dras med, utan kan fokusera helt på arbetsuppgiften.

Med 1700 W är det den kraftigaste vinkelslipen i testet och kan jämföra sig med större och mer skrymmande maskiner. Dock är det sällan en vinkelslip i den här klassen saknar kraft.

Stödhandtaget går att montera på båda sidor för höger- eller vänsterfattning, det har dessutom Bosch’s Kickback Control vilket ger ytterligare ökad ergonomi och säkerhet.

Levereras med förvaringslåda.

Fördelar:

  • X-Lock system gör tillbehörsbytet snabbt och enkelt
  • Extra gummerat grepp gör den enkelt att manövrera
  • Kraftfull motor
  • Mjukstart

Nackdelar:

Lär mer om Bosch GWX 17 -125 S här


 

Bra val: Metabo WQ 1100-125

Metabo-WQ-1100-125
Metabo-WQ-1100-125

Med WQ 1100 125 har Metabo inte legat på latsidan, den utrustats med M-Quick Release System vilket möjliggör verktygslösa tillbehörsbyten. Låsknappen känns igen från ”gamla vinkelslipar” men skillnaden är att mutter skruvas av och på för hand. Det är definitivt en fördel att inte behöva leta efter nyckeln varje gång det ska bytas skiva.

Motorn är på 1100 W levererar 3,5 Nm och ett varvtal på 1200 varv/min vilket är tillräckligt med kraft för alla uppgifter en vinkelslip normalt får utstå, oavsett om det är att kapa eller slipa stål eller kapa sten och kakel/klinker.

Skyddskåpan går att justera utan verktyg och handtaget går att flytta mellan höger och vänster sida.

Tack vara vinkelslipens simpla och släta utformning är den enkel att använda i många olika vinklar och arbetsställningar.

En ytterligare upskattad egenskap är Metabo S-Automatic vilket motverkar hugg och rekyl vid eventuell låsning av skivan i arbetsstycket. Något som tyvärr även kan hända den bästa.

Fördelar:

  • Mycket vinkelslip för pengarna
  • Smart system för byte av skiva
  • Metabo S-Automatic system minskar effekterna av ”låsning” i arbetsstycket
  • Smidig att arbeta med

Nackdelar:

  • Saknar mjukstart

Läs mer om Metabo-WQ-1100-125 här


 

Bra val: Dewalt DWE4057

Dewalt DWE 4057
Dewalt DWE 4057

Dewalt DWE 4057 erbjuder väldigt mycket vinkelslip för pengarna. Dewalt har valt en motor på 800 W vilket är något lägre än övriga maskiner i testet men det duger långt. Då hållbarhet är något som Dewalt är kända för kan man fundera på om de medvetet valt en något lägre effekt för att kunna gå ner i pris och dessutom får en maskin med längre livslängd.

Lägre märkeffekt på motorn är inte den enda åtgärden Dewalt har tagit för att öka livslängden, Motorn har direktkopplad lindning samt särskilt utformade kolhållare samt självbrytande kol för att uppnå mindre internt slitage och en maskin som lever längre. Det finns helt enkelt många anledningar att förvänta sig en lång vänskap.

Höljet är konstruerat i blank hårdplast i klassisk amerikansk stil, den stora fördelen är att den har mindre omfång än andra vinkelslipar i samma klass (125 mm skiva). Även växelhuset har en låg profil för att ge maximal åtkomst i trånga utrymmen.

Fördelar:

  • Om den lägre effekten duger för dig kommer maskinen troligtvis hålla i evigheter
  • Alla roterande delar är lagrade med kullager
  • Mjukstart
  • Lågt pris

Nackdelar:

  • Låg effekt
  • Skyddskåpa kräver skruvmejsel för att justera

Läs mer om Dewalt DWE 4057 här


 

Bra val: Bosch GWS 1400

Bosch GWS 1400
Bosch GWS 1400

Bosch GWS 1400 är en renodlad och smidig vinkelslip från Bosch’s proffssortiment. Med en kraftfullt motor på 1400 W har den gott om kraft för alla tänkbara uppgifter. Vinkelslipen är enkelt designad och är känns självklar att använda, Användarmanualen är överflödig.

Tack var design är den smidig att använda i olika arbetsställningar och i skrymmande utrymmen. Strömbrytaren går att låsa för att underlättar arbete, precis som man förväntar sig av en vinkelslip.

Bosch GWS 1400 är utrustad med konstantströmsteknik vilket gör att den håller konstant varvtal oavsett belastning. Det finns självklart gränser men det kan tolkas som att varvtalet kommer vara konstant oavsett om det slipas försiktigt eller kapas hårt.

Som med alla blåa Bosch gäller tre års garanti förutsatt att du registrerar den inom fyra veckor efter inköp.

Fördelar:

  • Smidig utformning gör den enkel att använda
  • Kraftfull motor
  • Konstantströmstenik ger ett förutsägbart resultat
  • Skyddskåpan tål skivsprängning

Nackdelar:

  • Saknar mjukstart
  • Skivbyte med mutter och nyckel(medföljer)

Läs mer om Bosch GWS 1400 här

 

Bra val: Makita 9558HN

Makita 9558HN
Makita 9558HN
Makita 9558HN är en bra produkt som presterar väl över alla kategorier samtidigt som den kostar knappt 800 kr.
 
Sidohandtaget är något vinklat vilket kan vara bra att veta innan eventuellt köp. Om det är bättre eller sämre är mest en smakfråga även om Makita själva kan argumentera för att det ska ge mer kontroll över maskinen.
 
Något som uppskattas mycket är att en stor del av höljet är täckt i en mjukare plast som ger ett bättre och behagligare grepp.
 
Motorn är på 840 W.
 
Fördelar:
  • En genomgående bra vinkelslip
  • Vinklat sidohandtag

Nackdelar:

  • Saknar mjukstart
  • Skivbyte kräver mutter och nyckel(medföljer)

Läs mer om Makita 9558HN här

 

Liknande artiklar:

Den bästa cirkelsågen 2019

Jämförelse av verktygspaket – Spara pengar och energi

Den bästa skruvdragaren 2019