Publicerad den

Den bästa snöslungan 2023 – Låt snöröjningen bli ett nöje

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Proffsmagasinet, Gardenstore och Granngården

Har du tröttnat på att skyffla snö för hand? Eller tycker du att det finns roligare saker att göra på vintern än att skotta snö?

En liten altan går alltid att sopa av med kvasten. Men du kanske har en stor uppfart? Eller bor du så att snömängden blir ohanterbar med bara spade och skyffel?

Snöskottning är den vanligaste orsaken till ryggskott i Sverige.

En snöslunga kan hjälpa dig att snabbt och enkelt ta bort stora mängder snö.

Även om den är hårt packad.

Med en snöslungan kan du ge dig på flera decimeter höga snötäcken utan att själv behöva anstränga dig nämnvärt. De flesta snöslungor är självdrivande så att du inte behöver lägga energi på att knuffa den framför dig.

Välja rätt snöslunga

Det finns några saker som är viktiga att tänka på för att köpa en snöslunga som täcker dina behov och inte ger dålig eftersmak på din investering.

  • Enstegs- eller tvåstegsslunga. En enstegsslunga driver endast sågspiralen och inget annat. Det är du som får stå för framdriften. En tvåstegsslunga däremot, hackar upp snön för att sedan blåsa iväg det med en kraftig fläkt. Och den har drift på hjulen. Ett riktmärke är att en enstegsslunga är lämpad för snö upp till 20 cm.
  • El- eller bensinmotor. Generellt så är bensindriva snöslungor kraftigare än elektriska. De är heller inte begränsade av en elkabel eller batteritid.
  • Batteri eller nätansluten. De elektriska snöslungorna går att köpa med antingen batteridrift eller kabel i väggen. De båda har sina för och nackdelar. Kabeln tillåter dig att köra utan uppehåll, så länge förlängningskabeln räcker. Medans en batteridriven snöslunga har större frihet.
  • Belysning. Vill du vara uppe innan dagen grytt och få undan snön som fallit under natten? Då är det en god idé att välja en snöslunga med belysning.

Bäst i test resultat:

Stiga-ST-6276

Premium: Stiga ST 6276 PB

Rejäl kraft för stora ytor eller proffs

Stiga ST 6276 PB är en välbyggd och kraftig snöslunga för större ytor. Med elektrisk start och eluppvärmda handtag är den vår favorit alla kategorier.

Tack vare stora gummihjul med grovt mönster tar den sig fram överallt och upplevs alltigenom smidigt trots sin vikt.

Läs mer om Stiga ST 6276 PB här


AL-KO-SnowLine-620-E-II

Mellan: AL-KO Snowline 620 E II

En kraftig bensimotor i ett genomtänkt paket för medelstora ytor

AL-KO har hittat det perfekta receptet för medelstora ytor. Motorn är mer än tillräckligt stark med 4,4 kW och skovelhuset är rejält stort för att hantera dom stora snöfallen.

Med elektrisk start och belysning blir helhetsupplevelsen riktigt bra.

Leter du efter en snöslunga för medelstora ytor blir det inte bättre än så här.

Läs mer om AL-KO 620 E II här


Cocraft-SB46

Budget: Cocraft SB46

Liten men över förväntan

Detta kan vara ett fynd bland Cocrafts produkter. Med en elmotor på 1,8 kW som enbart hackar upp snö är den förvånansvärt effektiv.

Den är självklart konstruerad för mindre mängder snö och mindre ytor, men för sin uppgift fungerar den riktigt bra

Läs mer om CoCraft SB46 här


Vad ska man tänka på när man köper en snöslunga?

Det avgörande för att göra ett bra köp är att veta vilket behov och vilka förväntningar du har på en snöslunga.

Har medelstor eller större yta samtidigt som du vill ha en maskin som fungerar problemfritt? Gång efter gång.

Eller har du en stor yta men inte så brydd med att behöva meka då och då för att maskinen ska starta och fungera. Samtidigt har du inget emot att ta och jobba lite med maskinen när den inte hackar upp snö och is som förväntat?

De bensindrivna snöslungorna i testet är alla från erkända tillverkare med lång erfarenhet. Så länge de sköts om någorlunda så kommer de att fungera bra och länge.

Är behovet mindre borde du överväga enkelheten och den lägre ljudnivån som en elektrisk snöslunga innebär.

Vad är en enstegsslunga?

En enstegsslunga finfördelar snön och blåser iväg den i ett steg. Där av namnet. Den har alltså bara en roterande axel och ingenjörerna måste lösa två problem på ett bräde.

Detta görs genom att konstruera skoveln så att den både skär i, och fördelar snön, samtidigt som den slungar iväg den uppåt.

Men som vi vet hör multi-tasking till 90-talets yuppies och har sina nackdelar. Ingen av uppgifterna kan utföras optimalt och i slutändan får vi en maskin som ej utgör uppgiften optimalt.

Till enstegsslungans försvar så går det att konstruera dessa maskiner billigare och lättare än en tvåstegsslunga. De säljs till ett lägre pris, tar mindre plats och väger mindre.

Har du inte så stora behov, så stor budget, eller är du ok med att det tar lite längre tid. Då kan en enstegsslunga vara perfekt för dig.

Vad är en tvåstegsslunga?

En tvåstegsslunga delar först upp snön med hjälp av skoveln för att sedan blåsa iväg den med en fläkt i utblåset.

Med separata mekaniska lösningar för de olika uppgifterna så blir också resultatet bättre. Den kan hacka och dela upp snö och is mer effektivt. Samtidigt som den kraftiga fläkten kan skicka iväg snön längre.

En tvåstegsslunga har ofta bensinmotor för att få tillräcklig kraft till de olika funktionerna. Detta gör maskinen tyngre än en enstegsslunga. Men tvåstegsslungorna har i princip alltid framdrift på hjulen så att du inte behöver knuffa den framför dig.

Behöver jag en enstegsslunga eller tvåstegsslunga?

Frågan leder oss tillbaka till vad du har för behov.

Generellt så är enstegsslungor mindre lättare och klarar av mindre snömängder. Dessutom är de ofta eldrivna, antingen med nätanslutning eller batteri.

Om du är ute efter en enklare och billigare maskin så kommer du troligtvis bli väldigt nöjd med en enstegsslunga.

En elektrisk enstegsslunga kräver mindre service och underhåll än en tvåstegsslunga. Du behöver aldrig fylla på olja eller tanka bensin.

Vet du däremot att det kommer mycket snö varje år?

Eller att din uppfart har en sluttning som inte går att komma upp för utan framdrift?

Då ska du välja en tvåstegsslunga.

Batteridrift eller nätanslutning?

Om du kommit fram till slutsatsen att du behöver en elektrisk snöslunga finns det


Stiga-ST-6276

Premium: Stiga ST 6276 PB

Rejäl kraft för stora ytor eller proffs

Det första man slås av när man kommer i kontakt med Stiga ST 6276 PB, är hur välbyggd den är.

Den känns som en pansarvagn.

Men den är smidig.

Jag kan enkelt rulla ut den ur garaget med neutral växel i. Den elektriska starten drar igång motorn direkt. Det är ute i snön den kommer till sin rätt.

Framdriften är stark men upplevs förutsägbar.

Motorn är från Stigas Proffesional Series på 6,57 kW och är dimensionerad för att du aldrig ska möta motstånd i form av is och snö som den inte kan hantera. Hårdare klumpar av is förändrar bara karaktären i ljudet. Men de stoppar dig inte.

Skovelhuset är 52 cm högt och 76 cm brett. Det gör att du snabbt kan avverka stora ytor med stora mängder snö.

Snöslungan är av tvåstegstyp vilket betyder att den har en separat del som hackar upp snö och en separat fläkt som blåser iväg snön. Den kan kasta snön 15 meter i den riktning du ställer in den på.

Det är inte bara skoveln och motorn som känns kraftfull och premium.

LED-strålkastare låter dig arbeta i totalt mörker om det behövs.

Eluppvärmda handtag gör att du slipper frysa även under längre arbetspass.

230 V elstart gör det enkelt att sätta igång.

Läs mer om Stiga ST 6276 PB här


AL-KO-SnowLine-620-E-II

Mellan: AL-KO Snowline 620 E II

En kraftig bensimotor i ett genomtänkt paket för medelstora ytor

AL-KO är en välkänd tillverkare av snöslungor i Sverige och att Snowlina 620 E II blivit en succé är vi inte förvånade över.

Skovelhuset är 62 cm brett och 51 cm högt. Det möjliggör att du kan avverka stora mängder snö snabbt.

Den kraftiga bensinmotorn är på 4,4  kW ger dig tillräckligt med snöavverkning och framdrift även om du utmanar den maximalt.

Motorn är modern för att sitta i en snöslunga och är av OHV-teknik. Viket betyder överliggande ventiler, något som var nytt på sportigare bilar förr i tiden. OHV-tekniken gör motorn extra stark i och med högre vridmoment. Samtidigt som den blir extra bränslesnål.

Med både elektrisk start och belysning kan den anses vara en premium-snöslunga.

Den fungerar väldigt bra ”out-of-the-box”. Men det mesta går att justera efter behov eller smak. Alla arbetsintsällningar går att nå från handtagen.

Hela snöslungan väger 84 kg men känns smidig att jobba med. Lägre vikt skulle troligtvis innebära stabilitetsproblem.

Hjuldriften har fem växlar framåt och två växlar bakåt, beroende på underlag och snömängd.

Snöslungarn kan skicka iväg snön upp till 15 meter bort och utkastet går att rotera 190°.

AL-KO är en väletablerad tillverkare och det finns gott om reservdelar och tillbehör till deras snöslungor. Te x snökedjor.

Läs mer om AL-KO 620 E II här


Cocraft-SB46

Budget: Cocraft SB46

Liten men över förväntan

Cocraft är tyvärr inte kända för att erbjuda högkvalitativa produkter. Men deras lilla elektriska snöslunga verkar vara något alldeles annorlunda.

Det ska säga att den är dimensionerad för mindre snömängder och mindre ytor.

Men vi blev riktigt förvånade när vi såg vad den klarade av.

Den lilla blåa saken skämdes inte för sig utan gick till full attack från första sekunden.

Det är en enstegsslunga så går all kraft enbart till skoveln. Ingen energi läggs på framdrift utan allt fokus hamnar på att fördela snö och skicka iväg den.

Motorn är på 1,8 kW och levererar helt klart över förväntan.

Enligt databladet så är den konstruerad för att klara snödjup på 20 cm men av erfarenhet går den bra i upp till 35 cm djup snö. Det ska dock vara lätt eller hyfsat fluffig snö för att den ska klara 35 cm, men det är fortfarande imponerande.

Arbetsbredden är 46 cm.

Den har ingen framdrift utan kräver att den knuffas fram. På plant underlag var detta inget som besvärade, även personer med ryggbesvär har lovordat den. Själv skoveln hjälper till för framdriften även om det krävs viss kraft från dig.

Utkastet är ställbart och kan kasta snön upp till 10 meter enligt tillverkaren. Det går under perfekta förhållanden men räkna med mindre.

Den väger bara 15 kg och väldigt smidig att jobba med.

Läs mer om CoCraft SB46 här



Tillbehör och reservdelar till snöslungor

  • Snökedjor. Den bästa uppgraderingen du kan göra på din snöslunga är att montera ett par snökedjor. Ofta fungerar snöslungorna bra som dom är när du köper dom, men med ett par snökedjor kommer du köra fast mindre. Du kommer ta dig upp för backar enklare och is kommer inte vara ett problem.
  • Kapell. Snöslungandet är en säsongssport. Att förvara sin snöslunga på rätt sätt är en del i att vara redo för nästa vinter.
  • Brytbult. På de ställen där kraft överförs axiellt sitter en brytbult för att skydda ifall belastningen blir för hög. Lite som en säkring i huset skyddar mot för hög belastning. Hur som så kan brytbulten gå av och behöva ersättas. De är billiga och det är enkelt att utföra bytet.
  • Motorolja. En självklarhet för bensindrivna motorer och en katastrof ifall det glöms. Glöm inte motoroljan.

Andra snöslungor vi övervägt:

honda-760a-etd.png

Premium: Honda HSS 760 A

Vad sägs om en bandvagn?

Honda är kända för sin japanska ingenjörskonst och motorer som håller år ut och år in.

Deras snöslunga i premiumsegmentet är lite av ett monster.

Den tar sig fram i princip överallt med sin larvfötter.

https://www.youtube.com/watch?v=7zV-S526DTA

Den känns lyxig med riktbar strålkastare och utkastare som styrs med joystick från handtaget. Både riktning och vinkel styrs med joysticken.

Matarhuset är 40 cm högt och 60 cm brett.

Motorn är på 4,1 kW och kan startas med snöre eller elstart.

Läs mer om Honda HSS 760 A här


Stiga-ST-8051.jpg

Batteridriven: Stiga ST 8051

Den bästa batteridrivna snöslungan

Behöver du en batteridriven snöslunga kan Stigas alternativ vara värt en funderare. ST 8051 använder stigas 80-Voltsbatterier som går att använda i många andra Stiga-produkter.

Det är inte den kraftigaste snöslungan men fungerar bra för sin uppgift. Inmatningsöppningen är 30 cm hög och 51 cm bred.

Läs mer om Stiga ST 8051 här


AL-KO-SnowLine-520-E-II

AL-KO Snowline 560 II

Testvinnarens lillebror

ALKO Snowline 560 II delar många egenskaper med sitt större syskon, 620 II. Men den har ca en decimeter smalare skovelhus för upptagning av snö.

Men skovelhuset är högt med sina 51 cm och motorn är rejält tilltagen på 4 kW.

Detta är en snöslunga som lämpar sig för mindre till medelstora ytor där det kan komma stora snöfall.

Tyvärr saknar den belysning och elstart.

Läs mer om AL-KO Snowline 560 II här


Ryobi-RST36B51-36V.jpg

Batteridriven: Ryobi RST36B51

Välpresterande med smart utblås

Ryobis batteridrivna snöslunga presterar bra i snödjup upp till 25 cm.

Och den skickar iväg snön riktigt långt.

Med en elektrisk justering av utblåset kan du byta enkelt vända det när du vänder och går fram och tillbaka. Videon förklarar bättre.

Den är utrustad med LED-ljus för maximalt ljusstyrka och batteribesparing.

Perfekt för mindre mängder snö eller som en andra snöslunga vid stugan.

Läs mer om Ryobi RST36B51 här