Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Gardenstore

På senare år har jag börjat förstå varför min far för många år sedan betalade mig en slant för att klippa vår gräsmatta på somrarna. Det var en stor gräsmatta med många hinder, grönsaksodling och vinbärsbuskar att köra runt utan att förstöra, gungställningen och hammocken skulle flyttas och ställas tillbaka. En vanlig tomt helt enkelt.

Kanske var det hans goda vilja att lära mig värdet av hårt arbete och att sköta om sin trädgärd, eller så tyckte han bara det var härligt att kunna fokusera på annat istället för att klippa gräset. Ju äldre jag blir desto mer har jag börjat sympatisera med det senare.

Den svenska sommaren är nästan lika kort som semestern.

Det finns roligare saker att göra än att åka till bensinmacken för att fylla en plastdunk, åka hem i en bensindoftande bil för att sedan rycka i ett snöre eller vrida om en nyckel och hoppas att gräsklipparen startar. Om några timmar kommer gästerna och då gräset vara klippt, grillen ha perfekt glöd och jag står hellre med en kall dryck i handen än en oljig trasa och ett surt tändstift.

När det bara fungerar

Det finns något tillfredsställande i att ha en maskin som arbetar orkeslöst dag ut och dag in utan att den behöver laddas, tankas eller fixas med. I de dyrare modellerna går det om man önskar få ett kvitto i mobilen på vart den har klippt i form av en karta över trädgården, ställa in tider då den ska stanna i laddaren och en uppsjö andra inställningar.

En robotgräsklippare är mekaniskt en väldigt simpel maskin men utrustad med avancerad programvara. Med hjälp av färre rörliga delar, eldrift och lägre vikt är det mindre saker som går sönder och mindre saker som kostar pengar och tid.

En perfekt gräsmatta

Ett knep som golfbanor och fotbollsfält använder är att klippa väldigt ofta och lite åt gången. Det är precis samma resultat som en robotgräsklippare ger. Tack var att den kan köra dygnet runt.

Tack vare att den klipper konstant så behövs inte gräsklippet tas bort, utan fungerar som gödsel. Gräsmattan behåller mer av näringen som finns i jorden och mår bättre. Det hade inte fungerat med traditionell klippning då gräsklippet är för stort och måste forslas bort.

Hur vet man vilken robotgräsklippare som passar min trädgård?

För en trädgård med flera sluttningar och trånga utrymmen är det att föredra någon av det dyrare modeller då de har den bästa mjukvaran och bästa framkomligheten. De dyrare maskinerna har även ofta en smidig app som du kan göra inställningar och välja program eller tidsbegränsningar.

Bäst i test resultat

 • Bäst i test: Husqvarna Automower 315X
 • Bästa Premiumval: Husqvarna Automower 430X
 • Bästa Utmanare: Gardena Sileno Life
 • Extrem: Husqvarna Automower 435X

Bäst i test: Husqvarna Automower 315X

husqvarna automowerr 315x garden

Husqvarna Automower 315X tar förstaplatsen i testet på grund av att den är enkel att installera och ger ett bra resultat även i svår terräng och krångliga trädgårdar. Helt enkelt som man förväntar sig att en robotgräsklippare ska fungera.

Den klarar sluttningar på 40 procent (22 grader) och är dimensionerad för trädgårdar på 1600 kvadratmeter. Med hjälp av GPS skapar den en karta över din trädgård och kommer ihåg vart den har klippt för att klippa så effektivt som möjligt.

Husqvarna Automower 315X

Husqvarna Automower 315X

Något vi uppskattar väldigt mycket är den totala kontroller som appen ger. Den går även att programmera fullt ut via displayen på gräsklipparen.

Gräsklipparen har säkerhetsfunktioner som automatisk avstängning ifall den lyfts eller välter.

Läs mer om Husqvarna Automower 315X här


Bästa Premiumval: Husqvarna Automower 430X

Husqvarna Automower 315X

Husqvarna Automower 315X

Husqvarna Automover 430X är den mest kompetenta robotgräsklipparen som finns att köpa. Med appen, som fungerar riktigt bra, kan du styra gräsklipparens inställningar och se status eller vart i trädgården den befinner sig. Den är i det mesta lik 315X men har större kapacitet.

Själva installationsprocessen är enkel och det går hyfsat snabbt att komma igång och klippa. Är du en som gillar att justera inställningar och optimera finns det mycket att leka med i appen, annars fungerar den väldigt bra “out-of the-box”

Den är dimensionerad för 3200 kvadratmeter tomt och klarar sluttnigar på 45 procent (24 grader).

Läs mer om Husqvarna Automover 430X här


Utmanare: Gardena Smart Sileno Life

Gardena Sileno Life 1000

Gardena Sileno Life 1000

Garden Sileno Life är en riktigt bra robotgräsklippare som kostar snäppet mindre än de andra två i detta test. Dessutom är den tystast av alla med endast 58 dB

Den klarar sluttningar på 30% (17 grader) och navigerar smart genom trånga passager. Tack vare  SensorCut så lämnar den inga ränder efter sig utan gräsmattan ser perfekt klippt ut under hela säsongen.

Dessutom känner gräsklipparen av höjden på gräset och planerar sin klippning utefter behov.

Med hjälp av stötsensorer stannar den och byter riktning så fort den åker in i något hinder. På samma sätt slår den av knivar direkt om den skulle välta eller lyftas upp.

Även Gardena har en smart app som tillåter dig styra robotgräsklipparens funktioner via mobiltelefonen.

Läs mer om Gardena Smart Sileno Life här


Extrem: Husqvarna Automower 435XAWD

robotgrasklippare husqvarna automowerr 435x awd 2019

robotgrasklippare husqvarna automowerr 435x awd 2019

Husqvarna Automower 435X levererar en nytänkade design bland robotgräsklipparna som verkar ha konsoliderat i utseende. Den här robotgräsklipparen ser inte ut som något annat på marknaden.

Det är inte bara designen som sticker ut. Dess prestanda är oslagbar.

Är terrängen för svår kan den backa upp för branta sluttningar på 70% (35 grader).

Robotgräsklipparen är utvecklad för tuffa utmaningar. Med en ledad bakdel och fyrhjulsdrift ser den till att alltid ha fyra hjul i marken konstant.

Den delar GPS, lysdioder och app-uppkoppling med den andra Husqvarna X-modellerna i testet.

Denna är dimensionerad för stora trädgårdar, 3500 kvadratmeter.

Läs mer om Husqvarna automower 435X här


Billig Robotgräsklipare?

Gräsklippare är generellt sett dyr utrustning och robotvarianterna är inget undantag, men att slippa spendera timmar under sommarhalvåret på att klippa gräset kan vara värt mycket.

Vi har valt att enbart testa robotgräsklippare av hög kvalitet och med bevisad prestanda denna gång. Hör gärna av er om ni önskar att vi också tittar på billigare modeller.

De robotgräsklippare som presterade bäst i denna jämförelsen kostar runt 20 000 kr med undantag för besten som kostar närmare 50 000 kr. Gardena Sileno Life kostar ca 15 000 kr.

Problem med robotgräsklippare?

Vad vore nyttan med en robotgräsklippare om den inte fungerade som den lovar, och dessutom kostar flera tusentals kronor?

I vårat test har vi stött på vissa saker som kan anses som problem men också hittat lösningar på dessa.

 • En robotgräsklippare fastnade i en slänt med högt gräs efter kraftigt regn, tänk plaskblött. Vid närmare efterforskning insåg vi dock att vi lagt slingan fel och fick själva ta på oss skulden. Det ska nämnas att när detta hände så larmade robotgräsklipparen till appen.
 • Skadade buskar. Robotgräsklipparen vet att den ska vända på två olika sätt; antingen stöter den i ett fysisk föremål eller så känner den av signalslingan. Om inte känsliga buskar skyddas av en kort bit signalslinga så kommer dom få en liten knuff någon gång om dagen och till slut inte vara lika fina längre.
 • Lösa delar. En bekant har kört sin Husqvarna i över två år och börjat höra ett missljud från sin robotgräsklippare. Det visade sig vara en skruv på undersidan som börjat lossna och behövdes dras åt. Det kan tilläggas att personen har låtit den gå, mer eller mindre utan tillsyn  fram till att ljudet uppstod.

Alternativ till robotgräsklippare?

Robotgräsklippare passar bäst på medelsmå till medelstora gräsmattor. Om gräsmattan är väldigt liten eller egentligen bara är en liten uteplats på några kvadratmeter så kanske en manuell eller eldriven gräsklippare att föredra.

Detsamma gäller om din gräsmatta är extremt stor, alltså en bra bit över det 3200 kvadratmeter som Husqvarna 430X klarar. Då kommer en åkgräsklippare till sin fulla rätt.

Hur fungerar en robotgräsklippare?

En robotgräsklippares består av några elmotorer, ett batteri, knivar och en dator. För att undvika hinder och skador på omgivningen använder den sig av en slinga som placeras i trädgården vid installationen.

På vissa ställen lämpar sig inte en slinga, te x mot husväggen, altanen eller ett utekök, då är det smidigare att låda robotgräsklipparen stöta emot hindret och med hjälp av sin sensorer upptäcka detta och byta riktning.

Framdriften sker oftast med hjälp av individuellt drivna drivhjul som också sköter styrningen, de främre hjulen är ofta lika simpla som framhjulen på en kundvagn. Tack vare att de två drivhjulen styrs separat kan gräsklipparen vända på fläcken.

Te x Husqvarnas klippare klipper gräset med hjälp av tre förvånansvärt små knivar som sitter på en skiva, som in sin tur drivs av en separat elmotor.

Tack vare att knivarna och framdriften har separata motorer kan tillverkare välja fritt för att optimera för de två uppgifterna. Detta skiljer sig markant från te x en bensindriven åkgräsklippare eller en man går bakom, då det bara finns en motor och kraften för knivarna eller driften måste växlas ned eller upp samt överföras genom kugghjul eller remmar. Något som ökar antalet felkällor vid haveri och problem.

Generellt klarar sig en robotgräsklippare ca en timme på en laddning och tar ungefär lika länge för att ladda upp tomma batterier. Beroende på hur tillverkaren har programmerat samt hur stor tomten är så utnyttjar den inte hela batteriets kapacitet utan laddar upp när den nått en vis laddningsgrad för att spara batteriet.

På mindre gräsmattor använder robotgräsklipparen slingan som avgränsar klippområdet för att hitta hem. När batteriet behöver laddas åker den rakt fram tills den känner av slingan och följer då den tills den kommer till laddstationen. Vissa gräsklipare kan använda sig av en “hitta hem kabel”, den fungerar som en extra hjälp för att hitta tillbaka till laddaren på ett snabbare sätt än att bara följa kanten.

Hur installerar man en robotgräsklippare?

Det går att få hjälp med installationen av återförsäljare men personligen gör jag hellre sådana uppgifter själv. Det är inga konstigheter.

 1. Placera ut laddstationen på ett område med plan mark inga direkta hinder runt omkring. Det rekommenderas att hitta en plats utan direkt solljus.
 2. Sätt gräsklipparen på laddning.
 3. Placera ut gränskabel och eventuell “hitta hem kabel”
 4. Välj eventuellt tider för klippning och klipphöjd.
 5. Njut av din fritid!

Slingan går att gräva ner några cm under jorden men enklast är att använda U-formade spikar som klämmer ner slingan mot marken. Efter några veckor har gräset vuxit över slingan så den inte längre syns. Under veckorna efter installationen kan det hända att någon kommer upp igen men det är bara att trycka ner dom eftersom.

Är en robotgräsklippare säker för barn?

Både Garden och Husqvarna har sensorer som känner av ifall de lyfts upp från marken och stannar knivarna direkt. Robotgräsklipparna är väldigt låga så att det är svårt att få in små fötter eller fingrar så långt att de nås av knivarna.

Knivarna är dessutom placerade långt in från kanten för att göra det extra svårt att skada sig. Dock ska man veta att knivarna rör sig snabbt och är väldigt vassa, därför bör man pausa robotgräsklipparen ifall små barn ska kunna leka fritt på gräsmattan.

Med vår egen robotgräsklippare har det aldrig varit ett problem, dels för att barn och syskonbarn i åldrarna 1-3 år ofta sprungit iväg från robotgräsklipparen när den närmar sig. Samtidigt så har inga av de barnen lämnats utan någon vuxen.

Är en robotgräsklippare stöldsäker?

Alla robotgräsklippare i testet har en pin-kod som måste matas in för att gräsklipparen ska fungera. Det går att välja själv med vilket intervall den ska efterfråga pin-koden och det behövs varje gång du stannat den manuellt.

Husqvarna har även ett installationslås som gör att din robotgräsklippare enbart går att använda tillsammans med din laddare och utrustning.

Ett tips är att registrera din robotgräsklippare efter att du köpt den så kan du få hjälp ifall du glömt bort din pin-kod.

I Husqvarnas robotgräsklippare finns även en GPS-sändare så du kan se vart den befinner sig. Kom över på kaffe en dag så ska jag berätta när en väns robotgräsklippare blev stulen och försvunnen för att någon månad senare skicka en GPS-signal från Afrika(Obs ej varken Husqvarna eller Gardena).

Skulle robotgräsklipparen bli stulen ersätter oftast hemförsäkringen den då det anses vara stöld av egendom.

Hur länge håller batteriet på en robotgräsklippare?

Om robotgräsklipparen körs i sex månader om året på en gräsmatta som är ca 800 kvadratmeter stor så ska batteriet hålla 2-4 år enligt Husqvarna.

För att få ut maximal livslängd på batteriet bör timern ställas in så att den går så lite som möjligt men fortfarande ger bra resultat.

Vad ska man tänka på när man köper robotgräsklippare?

Det självklara är att se till att robotgräsklipparen har kapacitet för storleken på din trädgård.

Det andra är att bedöma om du har en “svår” eller “enkel” trädgård, är det mycket trånga utrymmen och branta sluttningar kan en dyrare robotgräsklippare fungera bättre.

Husqvarna har berättat för folket att robotgräsklipparen är här för att stanna. Många har försökt kopiera deras framgång men hamnar år efter år efter i teknik och kvalitet, med undantag för Garden som lyckats utveckla en värdig utmanare för trädgårdar runt 1000 kvadratmeter.

Sommaren är till för annat än att köra gräsklippare.