Publicerad den 1 kommentar

Den bästa miniskruvdragaren 2023

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Proffsmagasinet.se


Små borrskruvdragare har exploderat i popularitet dom senaste åren på grund av dess enkelhet och smidighet. Ska man inte borra tunga material eller dra stora träskruvar klarar man sig allra oftast med en miniskruvdragare. Iom att tar dom mindre plats än vanliga skruvdragare och kan enkelt finnas nära till hands.

Personligen har jag inget emot att en minidragare ligger framme hela tiden… För vissa jobb krävs det en miniskruvdragare för att överhuvudtaget komma åt och för många jobb behövs inte det stora momentet som de stora levererar, då kan det vara smidigare att jobba med ett lättare verktyg.

För proffs som har mycket montering i arbetet samt behöver bära sina verktyg har detta blivit det självklara valet. Väljer man dessutom en modell av en välkänd tillverkare kan man vara trygg i att den kommer hålla riktigt länge. Vi har bara testat skruvdragare där batterier medföljer.

Bäst i Test Resultat

 1. Festool CXS Li 2,6-Set
 2. Bosch GSR 12V-15
 3. Milwaukee M12 BDD-202C
 4. Bosch PSR Select
 5. HiKOKI DB10DL
 6. Milwaukee M12 FDD-202X

Premium: Festool CXS Li 2,6-Set

festool mini

Denna modell särskiljer sig i utseendet något från andra skruvdragare med sin kompakta C-form. Detta gör den till den mest välbalanserade skruvdragaren jag provat, oavsett i vilket ställning eller riktning man jobbar känns den alltid lättmanövrerad. Dessutom har den en väldigt låg vikt på bara 0,9 kg. Tack vara festools egna Fast-Fix system kan du snabbt och enkelt byta chuck beroende på vad du ska göra. Förutom bitshållare och borrchuck så finns en vinkelchuck vilket gör det enklare att komma åt i dom allra svåraste ställena.

 • Moment: 16 Nm
 • Varvtal: 1300 varv/min
 • Batterityp: Lithium jon 10,8 Volt

Anledning att köpa: Hög kvalitet och utbytbara chuckar.

Anledning att inte köpa: Högt pris.

Bästa pris på Festool CXS Li 2,6-Set hittar du här


Bra val: Bosch GSR 12V-15

gsr 12v.JPG

Boschs lilla skruvdragare är verkligen en allsidig maskin. Trots sin kompakta storlek kan den leverera 30 Nm! Med en längd på bara 169 mm är den kortast av alla skruvdragare i klassen, detta trots att den har en äkta auto-chuck. Denna maskin är så liten att den enkelt får plats i jackfickan. En liten LED-lampa lyser upp arbetsområdet så du enkelt ser där du skruvar eller borrar. I kombination med laddare och 2st högkvalitativa Li-jon batterier kommer du inte bli missnöjd.

 • Moment: 30 Nm
 • Varvtal: 1300 varv/min
 • Batterityp: Lithium jon 12 Volt

Anledning att köpa: Bra kvalitet, smidig och stark.

Anledning att inte köpa: Inga direkta

Läs mer om Bosch GSR 12V-15 här


Bra val: Milwaukee M12 BDD-202C

Milwaukee M12 BDD-202C

Med M12 BDD 202C har Milwaukee lyckas träffa helt rätt i storlek, prestanda och pris och därmed skapat en riktigt användbar borrskruvdragare. Med ett vridmoment på 30 Nm så upplevs borrskruvdragaren aldrig svag om du ska montera möbler eller borra hål i te x trä. Ska du däremot dra stora långa träskruvar så kommer det gå trögare än med en stor borrskruvdragare, men du kommer ändå klara uppgifter om än lite långsammare.

Milwaukee gör det tydligt att de vill visa att denna maskin är för proffs i och med bältesclipset. En sak som utmärker denna skruvdragare är att den har en vinkel på handtaget. Skruvdragaren levereras med batterier, laddare och en hård väska för förvaring.

 • Moment: 30 Nm
 • Varvtal: 1500 varv/min
 • Batterityp: Lithium jon 12 Volt

Anledning att köpa: Bra kvalitet, smidig och stark.

Anledning att inte köpa: Alla gillar inte vinkeln på handtaget.

Läs mer om Milwaukee M12 BDD 202C här


Vilken skruvdragare ska jag köpa?

Att välja rätt skruvdragare handlar om att fundera på vad man kommer att använda den till, både på kort och på lång sikt. Är du en person som gillar projekt och att fixa saker själv så kan det vara värt dom extra kronorna för en lite bättre skruvdragare som både gör uppgiften roligare samt kommer hålla längre.

Vilken skruvdragare använder proffsen?

Proffs har höga krav på sina maskiner av flera anledningar varav dom viktigaste är kvalitet och pålitlighet. Skruvdragaren måste leverera bra resultat för är helt enkelt hantverkarens affärsmodell, sedan kan den inte vara trasig när den behövs. Måste en hantverkare lämna arbetsplatsen för att åka och köpa en ny skruvdragare går det åt mycket dyrbar tid.

Utmanare: Bosch PSR Select

Bosch PSR Select

Bosch PSR Select är en lite mindre maskin som endast är till för att dra skruv med. De har löst bytet av bits finurligt med ett ”revolver-magasin”.

Batteriet är inbyggt och gör hanteringen av skruvdragaren väldigt smidig. Laddare medföljer. Boschs produktsida

 • Moment: 4,5 Nm
 • Varvtal: 210 varv/min
 • Batterityp: Lithium jon 3,6 Volt

Anledning att köpa: Priset. Smidig och smart bitssystem.

Anledning att inte köpa: Ingen borrfunktion och svagare än övriga.

Läs mer om Bosch PSR Select här.


Alternativ: HiKOKI DB10DL

HiKOKI DB10DL

Hikoki som tidigare hette Hitachi har länge tillverkat kvalitetsmaskiner för proffsen. Detta lyser igenom även på denna DB10DL som är kraftigt byggt och andas kvalitet. I och med att batteriet sitter som ”vanligt” så får man bra balans och den ligger bra i handen, till priset av att den tar lite mer plats.

 • Moment: 10 Nm
 • Varvtal: 400 varv/min
 • Batterityp: Lithium jon 10,8 Volt

Anledning att köpa: Stark, snabbchuck för bits samt bra balans.

Anledning att inte köpa: Ingen borrfunktion.

Läs mer om Hikoki BD10DL här.


Hur mycket moment behövs?

Hur stark en skruvdragare är mäts i storheten moment med enheten newtonmeter(Nm). Enkelt förklarat kan man beskriva det som att 10 Nm motsvarar ett kilos kraft på en en meter lång hävarm, Eller 10 kg på en 10 cm lång hävarm.

För att dra mindre träskruv eller skruv i förborrade hål krävs det inte mer än några Nm. Ofta kan det dock vara en god idé att ha lite marginal, dels för att tillverkare skriver det absolut högsta värde deras skruvdragare kan uppnå vidd fullt laddat batteri och optimala förhållanden.

Kommentarer är stängda.